Pages

Покер стратегия - Как да бием приятели на покер

Posted on 5:26 AM by Holedm


Тази покер статия ще ви покаже проблемите и играчите, с които ще се сблъскатe и как да подходите към приятелски покер в домашни условия.

Ако сте полу - професионален покер играч или поне такъв със солидни разбирания за играта, най-вероятно сте в пъти по-добър от вашите познати и приятели в покер стратегиите.

Това обаче по никакъв начин не ви гарантира, че ще си тръгнете с всичките чипове, когато става въпрос за домашен покер.

Въпреки, че най-вероятно сте прочели много повече покер статии и теория и сте с повече опит от всички около вас, ако не настроите играта си спрямо тяхното ниво, ще имате доста проблеми.

Почти всяка покер игра в домашна обстановка с приятели има характерните за себе си стилове. Ето най-често срещаните типажи, които ще седнат на масата с вас:

- Начинаещи
- Посредствени
- Средно добри
- Средно добри, които се мислят за про-та.

Всяко действие, което предприемате на покер масата може да се сравни с един вид покер език, който говорите. Ако правите сложни блъфове и ходове, които другите играчи не разбират, то все едно говорите на чужд език.

Ако наистина искате да сте този, който ще си тръгне с най-много или всички чипове накрая, то трябва да спазвате някои съвсем прости неща, които ще ви дадат предимство пред всеки един играч.

Срещу кой най-често ще играете


Стандартните входове за турнири в домашния покер са между 5 и 50 лв, което налага да играете много повече срещу начинаещи и посредствени играчи, отколкото срещу полупрофесионалисти или поне хора, които найстина мислят на масата.

Затова ето и поглед върху основните типажи и стилове, срещу които най-често ще се изправяте:

Абсолютно начинаещи играчи


Най-често това е приятел на ваш приятел или гаджето на някой редовен играч. Те никога не са играли покер, не знаят правилата и нямат никаква идея за какво става въпрос на масата. Този тип хора са абсолютно предвидими в действията си.

Тези играчи понякога ще влезат all in с най-добрата ръка, друг път абсолютен боклук. Характерно за тях е, че през повечето време те нямат никаква идея каква ръка държат, откъдето следва, че вие просто няма как да ги „прочетете”.

Стратегия, която да следвате: Отбягвайте ги!


Най-доброто нещо, което можете да направите е да отбягвате този тип играчи. Оставете някой друг да им вземе чиповете и после ги вземете от него.

Пример:


Рейзвате от средна позиция с КQ . Дилъра плаща и начинаещият играч от малкия блинд мин-рейзва. Двамата доплащате да видите флоп: Q T 8 рейнбоу.

Начинаещият залага 2 пъти големината на пота. Тук въпреки, че има много голям шанс вашата ръка е да е добра, по-добре се хвърлете, тъй като има и достатъчно ръце, които ви бият.

Вместо да гадаете играта на слабия играч, оставете „бутона” да му плати и вие изчакайте по-добра ситуация.

Посредствени играчи


Въпреки, че тези играчи разбират някои основи на играта, те се придържат към съвсем основните и базови стратегии.

Можете да очаквате първо ниво на мислене или решенията, които вземат се осланят най-вече на двете карти, които държат в себе си.

Срещу такива играчи, дори не е необходимо да се напрягате да ги наблюдавате. Те са толкова предвидими, че винаги знаете какво държат и какво ще направят. Ако покажат сила, значи са силни, ако видите слабост, най-вероятно ще фолднат.

Характерно за тях е, че често са способни да вкарат 90% от чиповете си в пота и след това да фолднат на ривъра, оставяйки с един блайнд пред себе си.

Стратегия, която да следвате: Агресия!


Най-добрият начин да биете този тип играчи е да сте изключително агресивни срещу тях.

Вашата цел е да им вземете почти всяка ръка, която са дръзнали да играят срещу вас. Когато някой се заиграе или покаже сила, най-добре се хвърлете.

Пример:


Вие рейзвате първите шест ръце, които сте изиграли на масата. Всеки път открадвате блайндовете или пък печелите лесно на флопа, след като направите стандартен c-бет.

Следващата ръка сте срещу двама играчи на флопа, които са ви платили. Правите стандартен c-бет и посредствен играч ви рейзва. За него вашият имидж на масата НЕ означава нищо. Той най-често ви е рейзнал, защото има добра ръка, така че фолднете спокойно и следващият път играйте отново агресивно.

Средно добри играчи


Ако играете с едни и същи хора всяка седмица, то повечето от тях ще станат именно средно добри. Този тип играчи знаят и разбират основите на покера и разнообразяват играта си от време на време. Най-важното е, че правят по-малко грешки от посредствените.

Стратегия, която да следвате: Агресия!






Най-добрата стратегия срещу средно добрите играчи е същата както срещу посредствените. Пресирайте ги непрекъснато и ги карайте да хвърлят повечето ръце, които играят.

Когато някой се заиграе с вас го оставете да прибере пота или ако ви е уцелил с монстър го накажете. Старайте се винаги да сте агресора, а не този, който плаща.





Пример:


След като сте раздразнили масата с прекалената си агресивност, средно добрите играчи, ще започнат да се изнервят, защото всеки път сте ги карали да си хвърлят посредствените ръце, а когато са ви рейзнали с асата, вие сте фолдвали.

И така отново рейзвате, някой от средно добрите ви плаща с АКs и виждате флоп А – Т – 7. Това е моментът, когато те си мислят, че са ви хванали и ще сърбате собствената си попара. Само че вие държите TT. Основното в тази ситуация, когато ви се случи, е да изиграете ръката по абсолютно същия начин, по който сте го правили досега – т.е. агресивно.

Очаквайте да бъдете чек-рейзнати. Тогава или ги ри-рейзвайте или просто платете. Ако платите, почти сигурно е, че средно добрите играчи ще заложат търна, където вече спокойно може да ги рейзнете.

Ако сте ги ядосали достатъчно преди това, очаквайте да направят емоционален all in, след който вие ще вземете огромен пот.

Средно добри играчи, които се мислят за про-та.


Важното е, да отбележите мислено тези играчи още в началото на играта, тъй като срещу тях ще имате съвсем различен подход от другите. Има няколко признака, по които ще познаете тези играчи:

- Говорят непрекъснато колко са добри на покер и колко са печелили
- Непрекъснато обясняват процентите и шансовете, които има вашата ръка
- Обичат да си служат с твърде много покер термини като „pot commited”, “pot odds” и т.н. независимо от ситуацията на масата.

Стратегия, която да следвате: Чакайте да направят глупост


Тези играчи играят по същия начин като средно добрите играчи, но с няколко съвсем малки изменения. От време на време си позволяват някой муув или блъф. За ваше щастие те не са толкова добри, че да правят това нито правилно, нито в подходящите моменти. Изчакайте да направят именно някой тотален блъф или муув в неподходяща за тях ситуация и ги хванете.

За щастие тези играчи имат сериозни проблеми със своето его. Когато ги хванете да блъфират, те най-често веднага изпадат в тилт. И тъй като тези момчета обикновено се смятата за покер про-та можете да сте сигурни, че ще ри-байнат.

Пример:


Много по-добре за вас – в краткосрочен и дългосрочен план – е да оставите този тип играчи да ви блъфират успешно, отколкото да ви стакнат, защото не сте ги разчели добре. Играйте същата игра, която играете и срещу останалите средно добри играчи, като изчакате момента, когато ще блъфират погрешно в неподходящия момент. Те ще внимават какво излиза на борда, но рядко ще обръщата внимание на залозите, които вече са направили на предишни улици.

Блъфовете от тези играчи са основани на мисли като: „Той няма как да плати, ако няма поп”. За щастие вие не само ще разберете, че той няма поп, но и ще сте сигурни, че ако вкарате всичките си чипове в пота, той ще е убеден, че вие държите такъв.

Очаквам вашите коментари и мнения за тази статия...

2 comments:

  1. Браво готин,добро обяснение, подкрепям..

    ReplyDelete
  2. Как да направя залози на живо в Bet365?

    ReplyDelete