Pages

Пот одс – какво е и как да го ползваме


Пот одс няма точен превод на български, затова ще използвам английския израз. Пот одс е най-важното нещо що се отнася до взимането на решения в покера.

Какво е?



Най-общо казано пот одс е връзката между големината на пота и стойността на залога, който е необходимо да се плати. Например, ако има $10 в пота и вие трябва да платите $2 залог, то имате пот одс от 5 към 1. Ако платите $5 в същия пот от $10, тогава имате пот одс 2:1. При съотношението първата цифра е големината на пота, а втората големината на залога.

Можете да ползвате калкулатора, който е в блога, за да смятате тези зависимости по-бързо и лесно.

Големината на пота


Винаги трябва да сте наясно каква е големината на пота и как да го измервате. Ако играете Limit покер, то трябва да смятате пот-а в „брой залози”, вместо парична стойност. Когато играете Пот лимит или No Limit е малко по-сложно смятането на пот одс, но въпреки това си остава едно от най-важните неща, които да имате предвид, когато взимате решение на масата.

Как да използваме пот одс


Когато знаете вашите пот одс трябва да го свържете със силата на ръката, която държите. Това означава, че трябва да сложите опонента на рейндж от ръце и да определите шансовете за подобрение на вашата ръка спрямо неговата.

Например, вие имате флъш дроу на флопа и играете срещу един противник, който слагате на топ чифт. Тогава има 9 карти в тестето (наричат се „аутове”), които ще допълнят вашият флъш (от 13 карти от една боя – 2 има на борда, 2 държите във вас, следователно остават 9). Тези 9 карти ви дават около 35% шанс (2 към 1) да направите ръката на търна или на ривъра. Това означава, че са ви необходими пот одс поне 2 към 1 за да платите залог на флопа.

Ето една техника, с която да изчислявате бързо и лесно процентите за пот одс.

Запомнете, че всеки аут ви дава прибилизително 4% шанс да се подобрите на търна и на ривъра. Например 5 аута ви дават около 20% шанс, да подобрите ръката си, 6 аута – 24% и т.н.

Долу можете да видите колко аута са ви необходими за най-честите дроуинг ситуации в Тексас Холдем.

Флъш дроу с две по-високи карти - 15 аута
Флъш дроу с една по-висока карта – 13 аута
Флъш дроу – 9 аута
Отворен стрейт от двете страни – 8 аута
Две по-високи карти – 6 аута
Гът шот стрейт дроу – 4 аута

Моля, да оставите две три думи като коментар (не се изисква никаква регистрация) за статията, за да може в бъдеще блогът да бъдат още по-полезен. Благодаря! :-)

Покер калкулатор

Тук можете да ползвате притурката на Pokerlistings.com за покер калкулатора, където да проверите какви са били шансовете ви в дадена ситуация.

Ето как да ползвате калкулатора:

1. В полето "Choose game and number of players" изберете типа на игра и броя на играчите (като броите и себе си), срещу които играете.

2. От "Pick Cards from Deck" изберета първо вашите две карти, след което картите на противника/ците, като избирате и съответната боя. Накрая можете да добавите и флоп и търн, в зависимост какво искате да видите и сметнете.

3. Накрая натиснете бутона "Calculate", за видите какви са били шансовете ви в проценти да спечелите (Win), да разделите пота (Tie) и съответно да загубите (Lose) ръката.







When you play poker and wish to know your winning percentages, the odds calculator always has the answer - Pokerlistings.com also provides information about all big poker sites and where to find Internet's best freeroll tournaments, cash games and regular tournaments.