Pages

Покер стратегия - Как да бием приятели на покер


Тази покер статия ще ви покаже проблемите и играчите, с които ще се сблъскатe и как да подходите към приятелски покер в домашни условия.

Ако сте полу - професионален покер играч или поне такъв със солидни разбирания за играта, най-вероятно сте в пъти по-добър от вашите познати и приятели в покер стратегиите.

Това обаче по никакъв начин не ви гарантира, че ще си тръгнете с всичките чипове, когато става въпрос за домашен покер.

Въпреки, че най-вероятно сте прочели много повече покер статии и теория и сте с повече опит от всички около вас, ако не настроите играта си спрямо тяхното ниво, ще имате доста проблеми.

Почти всяка покер игра в домашна обстановка с приятели има характерните за себе си стилове. Ето най-често срещаните типажи, които ще седнат на масата с вас:

- Начинаещи
- Посредствени
- Средно добри
- Средно добри, които се мислят за про-та.

Всяко действие, което предприемате на покер масата може да се сравни с един вид покер език, който говорите. Ако правите сложни блъфове и ходове, които другите играчи не разбират, то все едно говорите на чужд език.

Ако наистина искате да сте този, който ще си тръгне с най-много или всички чипове накрая, то трябва да спазвате някои съвсем прости неща, които ще ви дадат предимство пред всеки един играч.

Срещу кой най-често ще играете


Стандартните входове за турнири в домашния покер са между 5 и 50 лв, което налага да играете много повече срещу начинаещи и посредствени играчи, отколкото срещу полупрофесионалисти или поне хора, които найстина мислят на масата.

Затова ето и поглед върху основните типажи и стилове, срещу които най-често ще се изправяте:

Абсолютно начинаещи играчи


Най-често това е приятел на ваш приятел или гаджето на някой редовен играч. Те никога не са играли покер, не знаят правилата и нямат никаква идея за какво става въпрос на масата. Този тип хора са абсолютно предвидими в действията си.

Тези играчи понякога ще влезат all in с най-добрата ръка, друг път абсолютен боклук. Характерно за тях е, че през повечето време те нямат никаква идея каква ръка държат, откъдето следва, че вие просто няма как да ги „прочетете”.

Стратегия, която да следвате: Отбягвайте ги!


Най-доброто нещо, което можете да направите е да отбягвате този тип играчи. Оставете някой друг да им вземе чиповете и после ги вземете от него.

Пример:


Рейзвате от средна позиция с КQ . Дилъра плаща и начинаещият играч от малкия блинд мин-рейзва. Двамата доплащате да видите флоп: Q T 8 рейнбоу.

Начинаещият залага 2 пъти големината на пота. Тук въпреки, че има много голям шанс вашата ръка е да е добра, по-добре се хвърлете, тъй като има и достатъчно ръце, които ви бият.

Вместо да гадаете играта на слабия играч, оставете „бутона” да му плати и вие изчакайте по-добра ситуация.

Посредствени играчи


Въпреки, че тези играчи разбират някои основи на играта, те се придържат към съвсем основните и базови стратегии.

Можете да очаквате първо ниво на мислене или решенията, които вземат се осланят най-вече на двете карти, които държат в себе си.

Срещу такива играчи, дори не е необходимо да се напрягате да ги наблюдавате. Те са толкова предвидими, че винаги знаете какво държат и какво ще направят. Ако покажат сила, значи са силни, ако видите слабост, най-вероятно ще фолднат.

Характерно за тях е, че често са способни да вкарат 90% от чиповете си в пота и след това да фолднат на ривъра, оставяйки с един блайнд пред себе си.

Стратегия, която да следвате: Агресия!


Най-добрият начин да биете този тип играчи е да сте изключително агресивни срещу тях.

Вашата цел е да им вземете почти всяка ръка, която са дръзнали да играят срещу вас. Когато някой се заиграе или покаже сила, най-добре се хвърлете.

Пример:


Вие рейзвате първите шест ръце, които сте изиграли на масата. Всеки път открадвате блайндовете или пък печелите лесно на флопа, след като направите стандартен c-бет.

Следващата ръка сте срещу двама играчи на флопа, които са ви платили. Правите стандартен c-бет и посредствен играч ви рейзва. За него вашият имидж на масата НЕ означава нищо. Той най-често ви е рейзнал, защото има добра ръка, така че фолднете спокойно и следващият път играйте отново агресивно.

Средно добри играчи


Ако играете с едни и същи хора всяка седмица, то повечето от тях ще станат именно средно добри. Този тип играчи знаят и разбират основите на покера и разнообразяват играта си от време на време. Най-важното е, че правят по-малко грешки от посредствените.

Стратегия, която да следвате: Агресия!






Най-добрата стратегия срещу средно добрите играчи е същата както срещу посредствените. Пресирайте ги непрекъснато и ги карайте да хвърлят повечето ръце, които играят.

Когато някой се заиграе с вас го оставете да прибере пота или ако ви е уцелил с монстър го накажете. Старайте се винаги да сте агресора, а не този, който плаща.





Пример:


След като сте раздразнили масата с прекалената си агресивност, средно добрите играчи, ще започнат да се изнервят, защото всеки път сте ги карали да си хвърлят посредствените ръце, а когато са ви рейзнали с асата, вие сте фолдвали.

И така отново рейзвате, някой от средно добрите ви плаща с АКs и виждате флоп А – Т – 7. Това е моментът, когато те си мислят, че са ви хванали и ще сърбате собствената си попара. Само че вие държите TT. Основното в тази ситуация, когато ви се случи, е да изиграете ръката по абсолютно същия начин, по който сте го правили досега – т.е. агресивно.

Очаквайте да бъдете чек-рейзнати. Тогава или ги ри-рейзвайте или просто платете. Ако платите, почти сигурно е, че средно добрите играчи ще заложат търна, където вече спокойно може да ги рейзнете.

Ако сте ги ядосали достатъчно преди това, очаквайте да направят емоционален all in, след който вие ще вземете огромен пот.

Средно добри играчи, които се мислят за про-та.


Важното е, да отбележите мислено тези играчи още в началото на играта, тъй като срещу тях ще имате съвсем различен подход от другите. Има няколко признака, по които ще познаете тези играчи:

- Говорят непрекъснато колко са добри на покер и колко са печелили
- Непрекъснато обясняват процентите и шансовете, които има вашата ръка
- Обичат да си служат с твърде много покер термини като „pot commited”, “pot odds” и т.н. независимо от ситуацията на масата.

Стратегия, която да следвате: Чакайте да направят глупост


Тези играчи играят по същия начин като средно добрите играчи, но с няколко съвсем малки изменения. От време на време си позволяват някой муув или блъф. За ваше щастие те не са толкова добри, че да правят това нито правилно, нито в подходящите моменти. Изчакайте да направят именно някой тотален блъф или муув в неподходяща за тях ситуация и ги хванете.

За щастие тези играчи имат сериозни проблеми със своето его. Когато ги хванете да блъфират, те най-често веднага изпадат в тилт. И тъй като тези момчета обикновено се смятата за покер про-та можете да сте сигурни, че ще ри-байнат.

Пример:


Много по-добре за вас – в краткосрочен и дългосрочен план – е да оставите този тип играчи да ви блъфират успешно, отколкото да ви стакнат, защото не сте ги разчели добре. Играйте същата игра, която играете и срещу останалите средно добри играчи, като изчакате момента, когато ще блъфират погрешно в неподходящия момент. Те ще внимават какво излиза на борда, но рядко ще обръщата внимание на залозите, които вече са направили на предишни улици.

Блъфовете от тези играчи са основани на мисли като: „Той няма как да плати, ако няма поп”. За щастие вие не само ще разберете, че той няма поп, но и ще сте сигурни, че ако вкарате всичките си чипове в пота, той ще е убеден, че вие държите такъв.

Очаквам вашите коментари и мнения за тази статия...

Можете ли да четете ръцете на опонентите


Ривърът - Най-добрия тест за способността ви да прочитате картите на другите играчи


Способността ви да четете опонентите си на покер масата е изключително важна във всяка разновидност на покера. Тази статия ще се фокусира основно върху No Limit Holdem, тъй като това е най-популярния вариант на покер в момента, но идеите са сходни и за всички останали.

Ривърът е времето и мястото, когато вашите способности да прочитате силата на ръката на противника биха ви донесли най-много пари. Ако не можете да се справите с тази част от играта, не е фатално и все още можете да направите така, че да сте печеливш играч. Това става като избягвате да стигате до игра на ривър – играете шортстак или играете супер тайт и още префлоп и на флопа вкарвате парите си в пота.

И все пак, ако искате да бъдете наистина добър и печеливш играч на покер е абсолютно задължително да имате способността да прочетете ръцете на противниците. А ако е така, то ривърът е вашият най-добър приятел. Това е мястото и времето, когато имате най-много информация за рейнджа от ръце, които играча срещу вас може да държи. Добрите играчи използват тази информация, за да направят залози, от които да извлекaт максимална стойност или пък да надушат хубави ситуации, за да блъфират противника.

Малък залог за извличане на стойност


Използвате ли често малки залози на ривъра, за да извлечете повече стойност? Ако играете микро или ниски нива, би трябвало да го правите. Когато сте готови да играете по-високите нива би трябвало с лекота да откривате ситуации на ривъра, в които да правите тези залози. Това най-често се прави, когато играчът срещу, когото играете е чекнал ръката си. Тогава вие (правилно) трябва да заложите малко.

Ето една много често срещана ситуация на ниските нива. Играч А рейзва префлоп и играч Б плаща от блайнда. Флопа е J – 8 – 5. Играчът от блайнда чеква, оригиналния рейзър бетва ¾ от пота и Играч Б плаща. Търн – 2. Блайнда чеква и Играч А също. Ривър – К. Играч Б чеква, играч А също чеква. Блайнда показва А-8, а оригиналния рейзър печели ръката с Q-J.

Играчът, който е с Q-J не е прочел достатъчно добре ръката на опонента си, в резултат на което е пропуснал да направи поне още един залог. В стандартна ситуация като тази, когато някой играч плаща от блайнда, след което чеква и плаща на флопа, чеква търна и ривъра, много голяма част от рейнджа му е малък или среден чифт. Попът на ривъра малко вероятно може да му помогне имайки предвид начина, по който е изиграна ръката и поради тази причина е лесно да се предположи, че ръка като Q-J печели в тази ситуация. Освен всичко друго, много от играчите по ниските и микро нивата ще платят малък залог на ривъра, заради вероятността от това да са предизвикали блъф с пасивната си игра.

Замислете се дали играчите срещу които обикновено играете, правят това често. Ако играете $2-$4 онлайн или по-ниски нива, аз мога да отговоря вместо вас – да, правят го. Сега се замислете дали вие подарявате често безплатни шоу даун ситуации на опонентите си, в ситуации подобни на горната с Q-J или подобни. Ако го правите, замислете се относно вашата способност да разчитате ръцете на играчите, с които играете. Зависимостта е следната – колкото по-високи нива играете, толкова по-малко безплатни шоу даун ситуации ще имате. Ако седите на маса, където нямате безплатни ривъри, но пък вие давате такива, то резултатите ви ще са много лоши.

Колко да заложим на ръвъра


Моят съвет е да разнообразявате стойността на залога си на ривъра най-много от всички „улици”, които играете, както правя аз. Аз бих направил залог с големина както 4 пъти по пота понякога, така и ¼ от пота друг път. Определям стойността на залога като се осланям на преценката ми за рейнджа от ръце на играча срещу мен. Ако преценя, че срещу мен има силен рейндж от ръце, но аз държа още по-добра ръка, тогава ще направя огромен залог, надявайки се ръката да ми се изплати максимално. Ако смятам, че опонента ми държи слаба или посредствена ръка, но е възможно да плати малък ривър залог, то тогава бих направил този малък залог.

Мисля, че трябва добре да преценявате залозите си на ривъра, защото това е пряко свързано с вашите печалби или пък загуби. Тази преценка пък, върви ръка за ръка с вашата способност да разчетете ръцете на играчите срещу, които играете. Най-добрият съвет как да се научите кога и как да го правите е като разгледате ръцете, които сте изиграли досега на ривъра и анализирате подробно решенията, които сте взимали. И най-вече взимате ли тези решения имайки нещо на ум или го правите безразборно. Когато усъвършенствате тази част от играта си можете да очаквате да подобрите изключително печалбите си. Успех!

Кога да преминем на по-високо ниво

Готови ли сте да преминете на по-високи нива? Как да узнаете кога да го направите?



Тези въпроси са в главите на почти всеки добър покер играч. Да биете нивото, което играете в момента и да се преместите към по-сериозни играчи и игри е цел на почти всеки играч.

И все пак, повечето дискусии, които има по този въпрос, са свързани с две основни неща: печалба и банкрол. Най-общо казано, ако успявате да печелите толкова и толкова пари (ББ) за достатъчно голям брой ръце и имате в акаунта си най-малко „еди колко си” бай ин-а, тогава можете да качите нивото, на което играете.

И въпреки, че печалбата и банкрола, са определено важни фактори, има и други, не по-малко важни и съществени. Тази статия ще ви даде яснота, относно въпроса за качване на нивата и достигане на вашето комфортно ниво за игра.


Паричен комфорт


Преди да качите нивата е необходимо да се чувствате комфортно с играта, която играете. Първият признак, по който можете да разберете, че това се е случило е, когато сумата на залозите спрат да ви притесняват. Дори да имате ужасен ден, това не трябва да ви разтревожи сериозно. Докато играете, вие никога не трябва да допускате в главата си мисли като: „Боже, това са много пари!”

Разбира се това не означава, че когато имате лош ден, въобще няма да ви пука. Губещите сесии не са приятни на никой, но когато губите не би трябвало да сте уплашени и притеснени от фалит. Ядът и неприятното чувство трябва да са свързани с чисто състезателната част на играта, но никога с това, че сте загубили „толкова много пари”.

Това е едно от най-важните неща в покера, тъй като всеки път, когато си кажете „Уха, това са много пари” рискувате да правите прекалено много грешки. И все пак, когато се преместите да играете на по-високо ниво, от това което играете обичайно, неизбежно идва момента, в който си казвата именно това: „Леле, това са много пари”. Оттам следва и е нормално, в началото, когато вдигнете нивата, да допускате някои грешки. Няма как да избегнете това чувство, но ако направите тази стъпка, преди да се чувствате комфортно, дори и на старите нива, които играете, то качвайки нивата още, проблемите могат да бъдат наистина големи. Залозите и сумите, които се разиграват, ще ви се струват огромни, в резултат на което вие със сигурност ще правите много грешни отигравания. Например, когато нормално би трябвало да притиснете съперникът с хубва блъф, вие няма да го правите, страхувайки се от голяма загуба.

Играйте комфортно


Да се чувствате комфортно с парите е добре, но това не е единствения комфорт, за който ще стане дума в тази статия. Трябва да се чувствате кофортно и от гледна точка на самата игра.

Когато качите нивата, освен парите, ще се променят и играчите. Например, типичния играч на ниво $1-$2 No Limit игра в Лас Вегас ще играе много по-различно отколкото типичния играч на $1-$2 No Limit в Poker Stars. Също така типичния играч на $5-$10 в Poker Stars играе много по-различно от играч на $1-$2.

Когато смените нивата се сменя и начина, по който играят другите играчи и този факт сам по себе си ще ви донесе дискомфорт. Реално вашата способност да „четете” опонентите ще изчезне. Така например, за играчи свикнали да играят на живо във Вегас, да видят 3-бет префлоп е нещо, което се случва най-много един или два пъти на час и знаят, че това обикновено са премиум ръце. За разлика от това, ако играете онлайн в Poker Stars на същите нива ще видите 3бет много по-често и с много по-голям брой ръце. Така, че докато разберете какво се случва, ще трябва да мине малко време, за да пренастроите играта си и да осъзнаете с какви рейнджове ви 3бет-ват и чак тогава ще започнете да се чувствате комфортно с играта.

И така преди да качите нивото, трябва да се чувствата наистина комфортно на нивото, което обикновено играете. Трябва да можете да разчитате перфектно играчите и винаги да знаете как да действате срещу тях. Ако някой започне да ви 3бет-ва всяка следваща ръка, трябва да знаете какво означава това и как да противодействате.

Ако играете срещу компетентни играчи, няма да знаете абсолютно винаги, какво точно мислят да направят, но е необходимо да се чувствате сигурни в играта срещу тях и да знаете техния основен стил на игра и начин на мислене. Когато, обаче преминете на по-горно ниво ще почувствате несигурност в играта си. Например някой ще покаже твърде голяма агресия в ситуации, които не очаквате. Това е нормално, все пак играете по-високо ниво и предизвикателството е по-голямо. Когато чувствате, че попадате в подобни ситуации, дори и на нивото, което играете в момента, то това обикновено означава, че все още не сте готов да преминете на по-високото.

Комфорт без печалба


Вашата момента печалба или загуба може да бъде лош показател за това, дали сте готови да вдигнете нивата или не. Само защото сте спечелили много пари последните дни, седмици или месеци, не означава че можете да се пробвате срещу „големите акули”. Съвсем вероятно е просто да сте в много добър период. По същия начин, това че печелите по-малко от нормалното за тези нива, не означава, че не можете да качите нивото.

Първото ми вдигане на нивото в моята кариера на покер играч (става въпрос за Ед Милър), беше когато играех на $4-$8 Limit Holdem и преминах на $10-$20 Limit. Тогава играех от няколко месеца на $4-$8 нивото и всъщност бях на малка загуба за този период. Въпреки това взех решение да премина на по-високото ниво, тъй като се чувствах наистина комфортно на $4-$8. Нямах проблеми с залозите и сумите, които губех или печелех, също така познавах стила и начина на мислене на играчите перфектно. Знаех какво да предприема във всяка една ситуация, така че да имам предимство пред другите играчи. Освен това имах допълнително пари, които можех да „инвестирам” , така че да се чувствам комфортно на по-високите нива.

Първият месец след като преминах на по-горно ниво аз спечелих повече, отколко бях на загуба за предишните няколко месеца. Вторият месец официално обявих моята кариера на професионален покер играч.

От друга страна, обаче, вариацията в покера е толкова голяма, че не може да кажете, че сте готов да преминете на по-високи нива, въпреки че последните ви резултати не са задоволителни и търпите загуби. Например, най-нормалното нещо е един силен играч на нива $0.50-$1 или $1-$2 онлайн No-limit, след 50 000 ръце да бъде на нула печалба или загуба. По същия начин слаб играч на същите нива, може да бъде в много добър период и да помисли, че владее нивото и да се качи на по-горно, въпреки че все още не е готов за това.

Не позволявайте този играч да сте вие. Недейте да взимате решения, които са базирани само на няколко цифри. Първо, започнете да се чувствате комфортно с играта на нивото, което играете и тогава обмисляйте преминаването на по-високите нива.