Pages

Как да управляваме онлайн покер банка (част 5)


Научете се да спирате, когато сте в състояние на ТИЛТ

Това е най-важното правило!

Това състояние обикновено е докарано от нарушаване на някое от предшестващите правила или комбинация от тях, както и от нещо съвсем просто като „бед бийт”, без които няма как да минете в покера. Състоянието на ТИЛТ може да накара дори и най-опитните и професионални играчи, да правят невероятни грешки и смешни отигравания.


Причината за ТИЛТ-а е лична и може да бъде от всякакво естество. Въпреки, че всеки човек е различен и степента на тилт при всеки е различна, е невъзможно да бъде напълно избегната.

Някои играчи, като Фил Айви например, много рядко изпадат в това състояние. И дори, когато са в тилт, рядко играта им се променя толкова много.

За останалата част от играчи по света, включително и вас, препоръчително е щом усетите първите сигнали на тилт, колкото и незначителни да са те, да излезете от покер клиента и да си дадете малка почивка като се занимавате с нещо друго. Покерът винаги ще е на мястото си и ще ви чака, когато сте готови да играете отново.

За финал, нека кажем, че ако следвате правилата от последните статии и в същото време сте способни да играете печеливш покер, то шансовете да фалирате са сведени до абсолютния минимум.

И все пак, ако дори и един път нарушите дори и само едно от тези правила, рискувате всичко да отиде на вятъра.

Въдете на щрек и още при първите признаци, че не спазвате някое от изброените правила, поправете грешката си. И помнете, винаги и по всяко време, можете да намерите подходяща за игра покер маса, но ако загубите банкрола си, той никога няма да се върне обратно.

Тествайте покер уменията си

Всеки ден, тук, благодарение на притурката на Pokerlistings.com ще имате възможност да отговаряте на един интересен покер въпрос. Изисква се елементарно ниво на английски, за да разберете типа, стила и сценария на всеки покер въпрос, също има и картинки, така че мисля, че няма да имате проблеми.



Всякакви коментари и дискусии по покер въпроса можете да правите отдолу.





Question of the day from Pokerlistings.com - The resource for online poker, complete with a Texas Holdem section
and live coverage of the
WSOP.

Как да управляваме онлайн покер банка (част 4)



Грижете се за себе си!


Вие сте човешко същество и като такова, имате нужда от постоянна грижа за себе си. Ако не се чувствате добре, ако не сте здрав физически и психически няма да играете най-добрия покер. Факт!

Ето някои от най-важните фактори, които малко или повече пречат да бъдете добър покер играч:

Глад: Ако не ядете добре и не се храните правилно и играете гладен, доказано е че това намалява концентрацията и отслябва мисловната дейност. Освен това, съзнанието ви ще бъде насочено не изцяло върху играта, което малко или много пречи.

Комфорт: Ако не седите удобно, вие не сте съсредоточен! Погрижете се, да седите на удобен стол, да гледате хубав монитор и да сте във възможно най-добра ергономична стойка. Не е лошо да разгледате някои снимки и позиции на професионални онлайн играчи, тъй като това е важно за вашата игра, найстина!

Преумора: Ако сте преуморени, не играете най-добрата си игра. Ако не играете най-добрата си игра, губите пари. Без значение, колко добра е масата, ако се чувствате изморен, по-добре починете и поспете.

Психическо натоварване: Ако нещо ви мъчи или мислите за проблеми странични от играта, ще имате огромни проблеми да играете дисциплинирано и съсредоточено. Най-добре е да не играете покер, когато сте в друго състояние освен нормално.

Наркотиците и алкохола са другото нещо, което ви отнема концентрацията от играта. Разбира се няма нищо лошо да пийнете една – две бири, но се пазете далеч от компютъра, когато сте откровено пиян. В това състояние ще се чувствате безсмъртен на масата, но е наложително да си налагате да избягвате да играете така.

Прочетете още:




Как да управляваме онлайн покер банка (част 3)


Вземайте насериозно играта

Когато играете с истински пари, всяка сесия, всеки пот и всяко решение имат значение. И най-малките грешки ви костват пари. Колкото повече пари губите в следствие на ваши грешки, толкова по-трудно става да излезете на печалба и да не фалирате.

Не се разсейвайте: Разсейването е на лице, тогава когато вашето внимание не е на покер масата, а някъде другаде. Винаги, когато играете и не сте концентриран в играта, почти сигурно правите многобройни грешки.

Разбира се всеки човек е различен. Някои играчи, нямат проблеми да играят добре, ако не и по-добре, докато гледат ТВ или филм. Други трябва да играят на тишина, за да могат да бъдат максимално концентрирани върху масата.

Това, което трябва да направите е да изучавате себе си и честно да установите, кога сте най-концентрирани върху играта, за да можете да взимате оптимални решения.
Не играйте, защото ви е скучно: Играете покер, защото ви се играе или защото това е средство да правите пари. Ако играете, защото ви се играе, покера ще се првърне във вашето лично забавление.

Понякога, обаче покерът не е забавен като цяло. Ако играете, защото ви е скучно или сесията не е интересна, то шансовете да направите глупави и непредизвикани грешни ходове се увеличават значително.

Ако ви е скучно и като цяло не се чувствате в настроение за монотонна и обикновена сесия, просто си намерето нещо друго да правите.

Как да управляваме онлайн покер банка (част 2)


Спрете да следите парите в акаунта си!

Ако следвате нещата от първата част и управлявате правилно банката си и играете според парите, които имате в акаунта, то вие вече играете покер с минимален риск от фалит.

Запомнете следното, играете покер с чипове, а не с пари!
Когато проверявате колко пари имате в акаунта си кликвайки на бутона „Cashier” много лесно може да попаднете в положение, в което сте зависими от парите и да започнете да управлявате грешно банката си. Когато сте в така наречения ъпсуинг или печеливш период, всеки път, когато проверите акаунта си, се чувствате добре, защото сумата се увеличава.

Колкото повече се увеличава сумата там, толкова по-добре се чувствате. Същото обаче се отнася и в обратния случай. Само един бед бийт ви дели от това тази сума да започне да намалява. Това пък ще започне да ви влияе отрицателно и ще се чувствате зле.

Искате възможно най-бързо да се върнете там където сте били само преди няколко часа/дни. В момента, в който тази мисъл се появи, започвате съзнателно или не да преследвате загубите. Започвате да искате и да играете така, че да си върнете парите, толкова колкото сте ги виждали.

Това само по себе си, може да бъде първата стъпка към тотално самоунищожение и фалит. Типично и характерно за играта е бавното и постепенно печелене на пари и бързото и мигновено губене.

Ако непрекъснато следите парите в акаунта си можете да попаднете в клопката на мисли като: „Ще ми отнеме цяла седмица да възтановя парите, които загубих само за час игра”.

Единствения начин да върнете парите си бързо е като качите лимита и рискувате по-голяма част от наличната си банка. Това е в абсолютен разрез с правило номер едно, което разгледахме в първата част и е сигурен начин да фалирате!

Прочетете още:


Как да управляваме онлайн покер банка (част 1)


Следва серия от 5 статии, които ще ви покажат как да не фалирате и да управлявате умело покер банката си.

Много покер играчи, в това число и печелившите, са предразположени към това да фалират своята банка за няколко дена, след като са я изграждали със седмици и месеци наред.

За съжаление, за да си печеливш онлайн играч е необходима много по-голяма дисциплина и самоконтрол отколкото в играта на живо. Играчите са по-силни, покерът е по-бърз и няма кой да следи какво правите и дали то е грешно.

Ако смятате, че сте добър играч и можете да правите пари от покера, това все още не означава, че сте добър в управлението на банката си. Тази статия може наистина да е това, от което имате нужда, за да започнете реално да печелите пари от покера.

1. Играйте според банката си

Нека започнем с най-важното нещо. Ако искате да правите пари от онлайн покер е абсолютно задължително да играете според своята банка.
Най-лесният начин да се обясни това е като разгледаме математическата теорема за „Фалита на комарджията”

Една от концепциите на теоремата гласи, че ако има двама играчи, които залагат един срещу друг в игра с нулево предимство ( каквото е например хвърлянето на ези/тура монета, където всеки играч има очаквана печалба точно 0% в дългосрочен план) и единия има безкрайна банка, а другия ограничена, то ако няма ограничения в броя хвърляния на монетата, този с ограничената банка ще фалира.

В онлайн покера вие играете срещу всички останали. Или казано по друг начин вие играете с вашите пари срещу парите на всички останали играчи. Ако покера беше игра с нулево предимство рано или късно винаги щяхте да фалирате.

За щастие, ако сте печеливш играч, може да очаквате да възвръщате инвестициите си. Трябва, обаче, да имате достатъчно пари в акаунта си, за да можете да преодолеете колебанията и така наречения варианс на играта.

Вашата банка, въпреки че винаги е ограничена, трябва да бъде достатъчно голяма, за да изглежда сякаш е безкрайна. Затова стандартното правило гласи, че е хубаво чиповете на всяка маса, на която играете, да не са повече от 5% от цялата ви банка.

Ако искате найстина да не се притеснявате за парите си, е необходимо да свалите този процент до 1% или 2%. Някои от най-големите професионалисти в онлайн покера играят с 10 пъти по-голяма банка дори и от това.

Как да разбера, кога съм станал страхотен покер играч?

Това е често срещан въпрос, задаван по различни начини:
"Колко ръце трябва да съм изиграл, за да знам, че съм печеливш играч?". Това е най-стандартната форма на въпроса. "Ако съм спечелил средно 3 BB/100 през последните 10 000 ръце, означава ли, че мога да вдигна нивото?".

Други играчи подхождат от обратната страна на въпроса: "Колко дълго може да продлъжи даден губещ период? " или "Значи ли, че съм губещ играч, ако не съм печелил през последните ми пет покер сесии?"

Други пък отиват в малко по-различна посока: "Колко голяма банка ми е необходима, за да играя на дадено ниво?" или пък: "Кога ще разбера, дали съм добър играч?".

Това е труден за отговор въпрос, който преследва както начинаещите, така и опитните играчи по еднакъв начин. Аз имам отговор, който ми е служил добре, както и на много други успели играчи, които познавам. Може би той не е точно това, което очаквате.

Повечето хора искат прост и лесен отговор "Ако печелиш Х долара за У ръце, си печеливш. Отивай на остров Ман, играй на 18 маси $10/$20 едновременно и трупай милионите." Нещата просто не стоят по този начин в покера.

Нека повторя – нещата наистина не стоят по този начин в покера! Бих казал, че повечето амбициозни играчи се справят по-трудно с психологическата страна на играта отколкото с всичко друго. Всеки може да научи горе-долу с кои ръце да рейзва префлоп. Всеки може да прецени, коя ръка е добра и коя не е. И повечето са способни да развият умението да правят рийдове. Но някои хора никога не могат да се справят с терзанията причинени им от вариациите в играта!

Колкото и да се твърди, че покерът е социална игра, той също е и крайно самотна такава. Наслаждавате се на печалбите си и изстрадвате загубите си сами. Никой не знае колко сте спечелили или загубили днес, тази седмица или този месец. Даже е по-лошо – никой не го и интересува! Имам предвид наистина никой! Даже вашата собствена майка не я интересува. Когато играя покер, съпругата ми не се интересува, как е завършила играта. Приятелите ми също не се интересуват. На никой не му пука!

Още повече, че е много трудно да получиш компетентно мнение. "Правилно ли играя?" Не можете да погледнете само резултатите си – има прекалено много вариация в тях. Не може да попитате приятелите си – най-вероятно те нищо не разбират. Може да публикувате ръцете си в интернет, но даже и тогава рядко ще получите задоволяващ резултат.

И така, играли сте седмици, месеци или дори години. Понякога печелите, понякога губите. Никой, който познавате, не му пука особено. И не може да прецените дали сте на прав път.

"Има ли някой там?” "Правилно ли постъпвам?" "Чува ли ме някой?" Самотата може да докара всеки покер играч до полуда. И определено може да направи играта им напълно негодна.
Ето как виждам аз нещата. Покерът не е социална игра. Не и, ако се стремите да станете добър играч. Изучаването на покер играта е самотно упражнение. Това е упражнение в самовглъбена душевност. Няма начин да измериш дали си добър играч или не. Трябва да ти дойде отвътре.

Аз гледам на покера като на бойно изкуство. Изучавам го като нещо, което ще ме направи по-добър човек. Уча се постоянно. Не съм го овладял напълно, нито пък ще мога някога да го овладея. По-добър съм от някои хора, но съм по-слаб от други. Някои неща ми се отдават по-бързо, други по-бавно. Това е доживотна задача.

Всеки ден научавам нещо ново. Уменията ми се подобряват, решенията ми стават все по-точни и по-бързи. И всеки ден съм се подготвил да науча още повече на следващия. Всеки ден изкачвам едно стъпало – и знам, че никога няма да достигна до върха. Мога само да бъда доволен с това, че съм стигнал до тук, и да очаквам с нетърпение пътя напред.

Резултатите, спечелените или загубените пари, са без никакво значение. Наистина - абсолютно без значение! Знам, че според някои хора "Парите са точките, с които покерът отчита резултата", но това са глупости. Вие си отчитате вашия собствен резултат. Доволни ли сте от това, което сте научили? Готови ли сте да научите още? Какво чувствате като овладяно и какви предизвикателства стоят пред вас?

Трябва ли да качите нивата? Моят отговор е следния: Ако може да си позволиш да играеш на дадени нива и да спечелиш, или да играеш и да загубиш, и в двата случая да не ти пука какво е станало, тогава може да се качиш на по-горно ниво.

По-добър ли си от опонентите си? Само ти може да знаеш. Кои умения си овладял? Съперниците ти овладели ли са ги или все още не?

Покерът е психологическо изпитание. Ще ви тества всеки ден. Ще подложи на тест умението ви да се справяте с провала и да понасяте успеха със смирение и въздържаност. Не може да се надявате да издържите тези тестове, освен ако не сте вътрешно силни и уверени в себе си. Как чувстваш отвътре, че играеш? Какво мислиш, че трябва все още да научиш? Готов ли си да играеш днес и да го научиш?

Ако сте нови в покера, сигурно сте видели много новоизгрели покер звезди с огромно самочувствие, които щедро раздават лафове и високомерни забележки. Тези играчи са отрепки. Всеки един от тях. Независимо колко високо летят днес, покерът ще ги свали на земята. Те не разбират покера и в крайна сметка тяхното неразбиране на играта ще ги изхвърли на брега.

Най-добрите играчи – тези които остават такива цял живот – са скромни. Те са изкусни играчи, но всеки ден искат да научат повече. Няма значение дали ще спечелят или загубят днес, понеже те ще играят и утре, и други ден, и всеки ден след това. Ако не спечелят тази седмица, ще спечелят другата. Ако не спечелят през този месец, ще спечелят през следващия. Ако не спечелят тази година или десетилетие, те ще успеят през следващата година или десетилетие. Те ще трупат опит и знание докато станат непобедими. И след това пак ще претърпят загуба.

Резултатите ви са без значение. Ако не може да го проумеете, просто свалете нивата докато можете. Резултатите ви са без значение. Всичко, което има значение, е дали сте по-добър днес отколкото сте били вчера. Само тогава ще сте наистина страхотен играч.

Покер стратегия - Три прости неща, които можете да пробвате в играта на живо, за да спечелите повече пари

Най-хубавото на покера, е че почти всeки от нас има покер зала или казино, близо до мястото където живеем, където можем да усъвършенстваме играта си. Много играчи, които бият ниските нива в играта на живо, могат да добавят още пари към печалбите си, ако пробват следващите три неща, които ще им предложа.


Да поемете контрола върху масата


Много от играчите в игрите на живо за пасивни. През повечето време те разменят малки потове помежду си, като всеки чака и се надява да участва в куулър ръка. Много от печелившите редовни играчи, на живо твърде често лимпват и чакат подобни куулър ръце. Вие обаче, можете да се справите в пъти по-добре, просто като поемете контрола върху масата.


Какво имам предвид, под поемане на контрол? Това значи да започнете да рейзвате по-слабите си ръце по-често, за да изолирате слаби играчи, които лимпват често. Това означава също така и да ри-рейзвате слаби играчи, които обичат да рейзват префлоп с твърде много ръце. Също така да блъфирате по-често на търна и на ривъра. И въобще като цяло да увеличите значително агресията.


Поемайки контрола на масата с агресия ви носи две основни предимства:


Позволява ви да натрупате много бързо пари, докато някои от вашите опоненти успеят да се настроят на агресивния ви стил.
Когато другите играчи, се настроят според вашия стил, те не играят обичайната игра, която са свикнали и това ги прави много податливи на грешки.

Като поемете контрола на маса с пасивни играчи рейзвайки и ри-рейзвайки префлоп, блъфирайки на търна и на ривъра вие предизвиквате вашите опоненти да грешат. Грешките им се състоят в това, че те често хвърлят по-добра от вашата ръка, също така, когато получите голямата ръка на вечерта най- вероятно, тя ще ви се изплати прекрасно и ще видите някой да даде стака си на ръка, с която обикновено не го прави.


Нека обърнем внимание на факта, че няма как да поемете контрол върху масата по този начин, ако тя е супер агресивна и дива. Но когато играчите са пасивни и лимпват твърде много и твърде често, не чакайте, а се възползвайте от тази възможност да направите пари.


„Value” залог на ривъра


Твърде много играчи, чекват идеални ръце на ривъра, вместо да заложат с тях за извличане на по-голям пот. Това е едно от нещата, над които играчите на ниски лимити в покер залите, могат и трябва да подобрят. Най-общо казано, ако държите най-високия чифт и е чекнато до вас на ривъра, трябва сериозно да се замислите дали да не заложите. Не е нужно да залагате размера на пота. Може да заложите по-малко, понякога дори много по-малко. Да изтискате още малко с ръката си е по-добре, отколкото да не спечелите нищо повече.


Рискът във “value” залога на ривъра се крие в това, че може да ви ри-рейзнат или чек-рейзнат, за да ви блъфират. Но в редовните пасивни маси на ниските лимити на живо, този риск е сведен до минимум. Можете да играете по цели дни и нощи и никога да не видите чек-рейз на ривъра с нещо друго освен монстер ръка. Затова пробвайте!



Разнообразявайте размера на залозите


Най-хубавото нещо на Но Лимит покера, е че имате възможност да заложите колкото искате. Можете да заложите пет пъти по размера на пота, или пък една десета от него или нещо средно от двете. Всичко това ви дава предимството да манипулирате опонентите си, като ги карате да правят това което вие желаете, просто като направите размера на залога подходящ, за да постигнете това, което желаете. Най – просто казано - заложете повече от размера на пота, за да изгоните опонента си, заложете по-малко от размера на пота, за да ви платят.


Проблема, който може да възникне, когато разнообразявате размера на залога си, е че по-умните ви опоненти могат да добият представа какво целите и правите и да се възползват на свой ред от това. И въпреки, че трябва винаги да имате предвид това, много от играчите на ниските лимити в игрите на живо, не са достатъчно опитни, за да забележат тези неща.


Когато аз играя на такива маси и лимити, правя този ход много често, за да манипулирам успешно противниците си. Много по-често се случва аз да печеля от това, че разнообразявам размера на залога си, отколкото някой да се възползва от това върху мен.


Оригинала на статията можете да прочетете тук!

Контакти


Your Name
Your Email Address
Subject
Message
Image Verification
Please enter the text from the image:
[ Refresh Image ] [ What's This? ]

За посетители

Здравейте!


Щом четете това, най-вероятно вече сте опитали или пък сериозно играете Тексас Холдем покер. Този блог ви предоставя всякаква полезна информация свързана с покера и по-специално No Limit Тексас Холдем.

Тук може да намерите статии събирани от различни чужди сайтове, писани от доказали се автори – играчи и теоритици, сигурни покер зали достъпни на български език, бонуси, както и връзки към полезни сайтове за покер. Статиите представляват полезни съвети, техники и методи, които можете да ползвате, за да бъдете печеливш играч, независимо дали сте начинаещ или напреднал. Добрият холдем играч е необходимо непрекъснато да чете и да се усъвършенства.



И така тук ще се опитам да обединя всичко, което в някакъв момент е подействало и помогнало на мен да овладея играта. Ще ви спестя време в четене и търсене на безполезни материали, лъжливи бонуси и зали. Ще се стремя да обхвана целия аспект на покера, който включва математическата, психологическата, теоритчната и т.н. страни на играта. Покерът може да бъде едно найстина доходоносно хоби и този блог ще ви даде насоките, в които да мислите, за да постигнете това за себе си.

Всякакви ваши коментари и мнения са добре дошли стига да са в рамките на добрия тон!Нека заедно печелим от покер.

Успех по масите!

Кога едноцветните конектори ни коставaт пари в NL Hold’em

Играетe $1-$2 NL в местното казино. Всички до вас са фолд и Вие от средна позиция доплащате с 9-7 от една боя. Играчите след вас са фолд до един от тях, който има $150 и рейзва до $10. Всички останали са фолд. Вие плащате, за да видите какъв все пак ще бъде флопа.


Звучи ли ви позната тази история? Ако отговорът е да, тогава се опасявам, че имам лоши новини за вас. Играта на едноцветните конектори ви костват доста пари.


Повечето играчи (особено на живо) играят конекторите от една боя твърде често. Дори и когато не са от една боя или не са много конектори!


Понякога е добре да играем такива ръце. Но много често не е и ни струва скъпо да разберем защо. Добре е да играете такава ръка, само тогава, когато вашият първоначален план в ръката е да откраднете пота в някакъв момент от нея. Ако играейки я мислите „ Нека видим дали ще ме уцели флопа, за да взема стаковете на тези риби”, мисля че допускате поне две основни грешки. Първо, вие надценявате шанса да уцелите флопа. Шанса да уцелите два чифта или по-добра ръка е наистина много малък, така че „добър флоп” за вас повечето пъти ще бъде дроу. А дроуовете могат да са добри ръце, но истинската им стойност е, когато можете да откраднете хубав пот с тях поради склонността на останалите играчи да фолдват.


Второ, надценявате шанса, колко пъти средно ще спечелите, когато уцелите добре флопа. Да речем, че имате 6-5 купи в ръка и флопа е К-J-7 с две купи на борда. Това е добър флоп, но не страхотен. Защо? Защото абсолютно всички, дори и най-големите риби на масата, ще си дадат сметка, че трябва да внимават, ако третата купа излезе. Поради тази причина твърде рядко ще взимата стака на противниците си, когато ви излезе флъша. А твърде често, ако някой остане в пота с вас, ще се озовете срещу по-голям флъш.


Основното нещо, което трябва да разберете тук е, че ниските карти ( с изключение на ниските чифтове) не са карти, с които трябва да се намесвате в прекалено големи потове. Разбира се те ще печелят много понякога, но А-К също печели много понякога!


Често играя доста ръце от бутона. Избягвам такива като J-4 от различни бои, но играя ръце като Т-8 или 6-3 от една боя. С тези ръце бих рейзнал префлоп. Понякога дори бих платил, ако някой е рейзнал преди мен ( най-често, когато човекът, който е рейзнал е единствения човек срещу, който ще играя и добре познавам противника) Планът ми за подобна ръка е да намеря място по-нататък в ръката, където да открадна пота. Понякога е толкова лесно – рейз префлоп/ залог на флопа и печеля пота. Друг път ще е малко по-сложно и за да открадна ще ми се наложи да се осланям на наблюдения от предишни ходове на противника. Може на флопа да излезе дроу и да се опитам да открадна пота със семи-блъф. Когато съм на бутона имам повече възможности,за да построя план за играта си след това. Основното нещо, обаче е, че по-голямата част от спечелените потове, ще съм ги взел, защото съм ги откраднал, а не защото съм флопна чудовищна ръка.


Всъщност, когато флопна такава чудовищна ръка, най-често аз отново си открадвам пота. Колкото по-силна е ръката, която съм флопнал с тези карти, толкова по-малка е вероятността противника, да е уцелил също силна ръка. Просто няма как да спечелите голяма ръка, ако в ръката не е замесен още поне един човек.


Не играя тези ръце, когато нямам позиция. Въпреки, че 9-8 от една боя е по-силна ръка от Т-8 от различна боя или 6-3 от една боя, тя не е чак толкова по-силна. Почти никога не играя 9-8 от една боя извън позиция. Много по-трудно е да откраднете пот, когато нямате позиция. Много по-трудно е да играете дроуинг ръка, когато нямате позиция. Толкова е просто!


Нека се върнем към ръката, с която започнах тази статия. Доплатили сме с 9-7 от една боя, играч намиращ се след нас и стак от $150 рейзва на $10 и ние доплащаме. Това е лоша ситуация за 9-7 от една боя. Извън позиция сме, така че ще е трудно да откраднем пота. Ако уцелите някаква ръка, повечете случи няма да имате нищо повече от нисък или среден чифт. Ако флопнете флъш дроу той ще бъде нисък и има възможност, ако се замесите в голям пот, да бъдете победени от по-голям флъш. А дори и да уцелите наистина силна ръка ще спечелите максимум $150 с цената на вашите $10. Това е не лош резултат, но крайно недостатъчен, за да покрие загубите на всички подобни ръце, които бихте играли.


И така, какво правя аз с ръка като 9-7 от една боя в средна позиция. Бих я фолднал още в началото. Ако поради някаква причина платя $2, определено бих я хвърлил след като видя рейз след мен. Ще изчакам бутона да дойде при мен, за да си помисля да играя подобна ръка отново!

Покер стратегия - Как да играем малки чифтове префлоп на 6 макс No Limit


Тази статия има за цел да даде някои кратки и практични наставления как да действаме, когато имаме малък чифт на 6 макс No Limit маса. Под малък чифт разбирам 66 и надолу. Ще ви покажа някои основни принципи, както и основанието да правите това, което ви казвам. Няма да навлизам в подробности, тъй като ще ми трябва цяла глава в книга.


И така малките чифтове обикновено са много добри ръце в No Limit покера. Те правят сетове, а сетовете са ръце, с които най-често стакваме противниците си. Поради тази причина, играя чифтовете си почти винаги. Ще нахвърлям най-честите ситуации, когато играя тези ръце. Всяка от тях предполага игра на 6 макс маса и стакове от 100 големи блайдна и нагоре.

Кога да играем чифтове


Ако всички до мен са хвърлили картите си, най-често рейзвам чифтовете си – дори и от ранна позиция.


Ако някой е рейзнал преди мен и имам позиция, най-често плащам с нисък чифт. Те стават силни ръце в следните няколко ситуации:


- Играчът, който е рейзнал е лууз играч, в играта си след флопа.

- Играчът, който е рейзнал е тайт префлоп и най-вече ако въпросният играч обича да хвърля картите си, ако не флопне нищо

- Блайндовете са лууз и/или слаби играчи


Когато имам позиция играя малките чифтове поради две причини: първо - да се опитам да стакна някой, когато направя сета си и второ - да се опитам да открадна пота, когато моя опонент покаже слабост и чекне преди мен. Когато съм срещи лууз играчи на флопа играя за стакове. Срещу тайт играчи префлоп се опитвам да открадна пота, когато покажат слабост, а също и за стакване, когато имам сет, тъй като много често те държат по-голям чифт, с който се чувстват силни.


Чифтовете обаче могат да бъдат и слаби ръце, когато имаме следните ситуации:


- Играчът, който е рейзнал префлоп е лууз – агресивен играч (така наречените LAG играчи) , който прави големи потове, дори и когато не е уцелил флопа.

- Блайндовете имат склонност към 3-бет и squeeze или пък, някой от тях е с малък стак и играе all in или фолд.

- Играчът, който е рейзнал има малък стак и сумата, която е рейзнал е прекалено голяма сравнена с парите пред него.


LAG играчите, които са агресивни на флопа са опасни, защото са трудни за стакване поради големият им обхват от ръце, с които играят, а също и за кражба, тъй като често продължават да са в ръката, въпреки че не са уцелили флопа. Проблемът при играчите, които обичат да 3-бетват или пък имат малък стак е, че там нямаме необходимите имплайд одс, с които да платим.


Когато съм в позицията на някой от блайндовете плащам с малък чифт, само ако има двама или повече играчи в пота.

Кога да НЕ играем малките чифтове


Ето някои от основните ситуации, в които избягвам да участвам в раздаването с малък чифт. На първо място, когато съм на някой от блайндовете и играя срещу само един играч, който е рейзнал 3.5х или повече. Единствено и само, ако играчът е е прекалено тайт и имам контрол и познавам играта му бих помислил да платя. Обичам тайт играчите, тъй като те са много лесни за стакване. Също така има вариант да платя, когато съм изправен срещу много слаб играч. Всеки път, когато такъв играч рейзне префлоп и аз имам нисък чифт, бих платил.


Но срещу солидни тайт-агресив играчи, както и срещу солидни лууз-агресив играчи, които рейзват от позиция избягвам да плащам големи рейзове. Тези играчи, няма да имат достатъчно често силни ръце на флопа и когато направите сет с вашият чифт, той няма да ви се изплати. Когато пък, не направите сет и тези играчи използват предимството си, че са в позиция от вас, няма да ви позволяват да стигате евтино до шоудайн.


Затова понякога хвърлям чифтовете си в такива ситуации, но друг път 3-бетвам с тях. Използвам 3-бета като ход, когато знам, че противника рейзва с много голям обхват от ръце префлоп и най-често ще хвърли ръката си. Чифтовете имат предимството да са ръце, с които, когато 3бетнеш и направиш сет на флопа, имаш пълното основание да вкараш целия си стак в пота. Като цяло обаче, 3-бет е твърде много, за да го играете, ако се надявате да хванете сет, но пък понякога имате достатъчно фолд екуити и не е нужно да виждате флопа.


Обърнете внимание, че когато сте на блайндовете и имате рейз и плащане до вас е добре само да доплатите, вместо да 3-бетвате извън позиция. Обикновено бих платил минимилен 3-бет с малък чифт, но не и такъв с големината на пота или по-голям. Нпаример на $1-$2 маса, ако рейзна със $7 и бутона ме 3-бетне до $24, тогава най-често хвърлям чифта си. Ако сме абсолютно сигурни, че противника би направил това, само ако държи АА или КК, тогава може да се замислим да платиме, заради имплайд одс, които имаме. Но срещу противник, който обича да 3-бетва с различни типове, ръце избягвам да играя, тъй като няма да взимам достатъчно пари, когато уцеля сет.

 Финални думи 


Ситуациите, когато ще хвърля малките чифтове, са предимно тези, когато съм изправен срещу само един противник, който е лууз, играе добре на флопа и не съм в позиция. Друга ситуация, в която ще хвърля чифта си е, когато съм рейзнал и някой ме 3-бетне. В почти всички останали ситуации, бих играл малките си чифтове. Ако всички до мен са фолд или само са доплатили – аз ще рейзна, ако някой е рейзнал преди мен, ще си доплатя.

Покер стратегия - Как да играем топ чифт при опасен борд


Много хора не обръщат внимание, когато се отвори борд с три поредни карти и възможност за стрейт (кента). Може би не осъзнават колко опасен е този борд в действителност. Ако в такава ситуация държите топ чифт и нямате шанс за подобрение на ръката до стрейт и не се притеснявате от този факт, то тогава по-добре прочетете нататък.

Първият основен проблем е, че флопнат стрейт е много трудно разпознаваем. Това е така, защото имаме 16 различни комбинации, при които ръка може да направи кента. Например ако на борда имаме 9-8-7 имате 16 комбинации за J-T, още 16 за Т-6 и още толкова за 6-5, което прави общо 48 ръце, които правят готов стрейт. (За сравнение комбинациите да имате например АА са само 6, а А9 – само 12). Да кажем, че ваш противник започне да залага на флопа и вие го сложите на два чифта, сет или готов стрейт и ако предположим, че Т-6 от различна боя не са в обхвата му от ръце за игра, но от една боя влизат. При така поставените условия, Вашият противник има шансове 50 на 50 да е направил стрейт или не. Има 9 възможности за два чифта на масата (общо 27 комбинации), 3 за сет (общо 9 комбинации), 19 възможности за високия или ниския стрейт ( 32 комбинации) и 4 комбинации за стрейт са Т-6s. Това прави 36 комбинации за стрейт и още толкова за останалите ръце.


Второто опасно нещо при такъв борд е, че когато имате предимство, то не е много голямо, но когато сте губещ, то повечето пъти сте много назад в ръката. Например имате АТ и флопа е Т-9-8. Ако опонента ви има ръка като J9 с бекдоор флъш дроу, то Вие сте приблизително малък фаворит с 50.5% - 49.5%. Но ако опонента Ви има 76, тогава процентите са 95.5% - 4.5% във Ваша вреда. И така, дори и да доминирате обхвата от ръце на противника, Вие пак ще сте губещ, заради ръцете в рейнджа му, когато самият Вие сте много доминиран.


Например, ако противника е много лууз и много агресивен, играе прекалено много ръце префлоп и е готов да влезе all in на флопа с дроуове или слаби чифтове и въобще с почти всичко. Дори тогава, Вие не сте фаворит в раздаването с топ чифт.


Ако държите КТ на борд Т-9-8 с две карти от една боя и противника Ви поиска всичките пари – луд играч, който би направил това с всякакви ръце като: стрейт, сет, два чифта, всяко вале или десетка, всички чифтове с кикер по-висок от дама, както и с всеки флъш дроу или чифт с кикер 7 – това са страшно много ръце, в някои от които Вие сте фаворит с вашият топ чифт. Но дори и срещу луд играч, с такъв огромен обхват от ръце може да се види, че сте едва 51% - 49% фаворит в раздаването. Ако противника Ви е дори малко по-тайт, то тогава Вие се намирате в много лошо положение с Вашият топ чифт.


Третия проблем тук, най-вече в играта no limit, са многото опасни карти, които може да излязат на търна и ривъра. Да се върнем на нашият ненормален противник с много широк обхват от ръце – ако вкарате всички пари в пота на флопа, това е добре, но ако не го направите и дойде някоя от опасните карти, тогава можете да имате наистина големи проблеми с вашият топ чифт ( а все пак повече от половината карти в тестето са опасни за Вас) . Ако сте в позиция е зле, а ако сте извън позиция тогава сте наистина в много много лоша ситуация.


Затова какви са изводите от всичко това? Ако държите ръка от рода на АТ или КТ на борд Т-8-9, помнете че Вие имате малка ръка. Ако опонентът Ви започне да залага, то тогава трябва да играете много внимателно подобни ръце. В no limit покера, в такава ситуация, ако заложите и видите рейз най-добре е да фолднете, тъй като Вашата ръка не играе добре срещу рейнджа от ръце на противника. Много често, въпреки възможността да дадете безплатна карта, с която противника ви да допълни дроуа си, ще е по – добре да чекнете флопа и да се надявате на сух търн. Ако той е такъв, тогава Вие сте в много по-добра ситуация, тъй като ръката Ви е много по-силна от обхвата от ръце на опонента и можете да заложите спокойно. В случай, че дойде опасна за Вас карта, нямате достатъчно силна ръка, за да продължите нататък!

Как да преценим масата на която сядаме да играем.

Тази статия дава наистина много полезни съвети какво да правим в първите няколко ръце, когато седнем на масата. Много книги ни учат на стратегии, които са срещу оределени играчи или в определени условия, но има твърде малко материали, в които да Ви кажат като начинаещ, какво точно е правилно да направите, преди да сте разбрали още какви са условията и играчите на масата. Наистина полезно, приятно четене...



Много хора искат да знаят как да преценят масата и стила на игра на масата, която играят. Питат ме когато заема моето място на масата какво първо правя? С колко пари сядам да играя? Каква е моята стратегия в първите няколко ръце, които играя? На кои неща обръщам внимание? Как използвам тези начални моменти, за да спечеля предимство над противниците си по време на цялата сесия? Ще ви споделя какъв е моя подход към тези начални моменти и решения, които взимам. Знам за други играчи, които имат съвсем различен подход, така че тук е момента да уточня, че моя начин не е единствен. Но дори и да правите нещата по различен от описания от мен начин, може би ще е полезно за Вас, да знаете как другите хора подхождат към играта.


Аз успявам да бия играта “но лимит” като печеля предимство в мисловен план над моите опоненти. За да бъде възможно това, аз имам нужда от следните две неща: знания за техните слабости и стратегия, която да се възползва от тези слабости. Без тези две неща, аз не мога да печеля предимство над опонентите си и следователно, не мога да разчитам на основните теории, с които да бия играта. С течение на времето, правилното използване на основните теории неминуемо ще спечели, но детайлните настройки в играта ще спечелят много повече и много по-бързо.


И така, веднага след като седна на масата, аз искам да науча възможно най-много за моите опоненти и то възможно най-бързо. Докато стане това, най-често слагам половината от максималния бай ин на масата. Например, на $2-$5 игра, най-често сядам на масата с $300, а не с максимума от $500. В предишни мои статии, съм споменавал, че влизайки с по-малък стак от този на опинентите, ни дава не малко предимства. Така че, когато седна за пръв път на маса с непознати опоненти, аз използвам тези предимства като играя с малко пари. Обикновено след една-две орбити, аз допълвам стака си до максимума. Също така, обаче, ако усетя, че имам предимство играейки като шорт стак, не допълвам. Слагайки, по-малко пари на масата Ви дава гъвкавост: преди всяка ръка Вие винаги можете да допълните повече чипове, но от друга страна никога не можете да махнете чипове, които вече сте сложили на масата.


Играя предимно тайт. Лично за мен съм открил, че когато не участвам в ръката съм много по-наблюдателен, отколкото когато съм в нея. Може би вкарването на емоции, когато играя в ръката, ми замъглява мисленето, тъй като моите рийдове и стратегическо мислене са много по-точни, когато, парите ми не са в пота. Затова, освен ако не са ми раздали наистина добри карти, първите десетина раздавания се фокусирам върху определянето типа на останалите играчи на масата и стратегията, която да използвам вследствие.


За какви неща гледам ли? Първо, искам да разбера колко е стандартния префлоп райз и колко често играчите колват. В онлайн покера, префлоп райзовете обикновено са по-малки, но игрите на живо имат свои собствени стандарти, които варират в порядъка от 3 до 10 пъти големия блайнд, а понякога дори и повече. Не винаги използвам стандартния райз и аз, но винаги трябва да знам какво останалите играчи очакват и какво изглежда нормално за тях. Също така трябва да знам, колко играчи плащат тези райзове префлоп. Например, ако двама играчи лимпнат в $2-$5 игра, трети играч райзне с $30, дали тези, които първоначално са платили са склонни да доплатят или пък да фолднат. Дали човека, който е райзнал очаква един опонент или четирима? Всички тези неща ми помагат да определя какви ръце да райзвам префлоп и колко големи да са тези райзове.


Следващата стъпка е да следя за играч, който да играе твърде много ръце. Ако видя, че някой от опонентите плати и след това доплати райз, повече от един път, аз определено ще му обърна внимание. Когато се съсредоточа върху определен играч на масата, се опитвам да определя неговите действия след като види флопа. Това, че някой има лууз стил префлоп, съвсем не означава, че е лууз по време на цялата ръка. Доста от играчите са точно обратното – обичат да виждат флопове плащайки райзове и ре-райзове със слаби ръце, но отказват да продължат в ръката, ако не са уцелили монстер. Това са моите любими опоненти, така че съм винаги доволен, когато видя този стил на игра. Ще позная тези противници, когато видя, че някой плаща прекалено много райзове префлоп, но след това фолдва на с-бет-ове на флопа или търна.


Не всички лууз играчи са толкова услужливи обаче. В случай, че те не фолдват, тогава започвам да следя с какъв тип ръка плащат. Дали те плащат автоматично, без да се замислят на флопа? Дали плащат прекалено много, когато имат дроуове? ( Скоро бях свидетел, някъде сред първите десетина ръце, които бях на масата, на играч, който плати $900 all in бет на търна, когато в пота имаше само $200, за да изчака своя флъш дроу)


Също така наблюдавам за агресивни и трудни играчи. Когато са търпеливи, чакат силните си ръце, за да направят големите си бетове или райзове, тогава Вие играете само с найстина добрите си ръце с/у тях. Например, ако виждате, че всички чекват на пот от $40 и очевидно никой не го иска, Вие можете да се опитате да блъфирате само с $5 или $10, спестявайки не малко пари, ако бъдете колнати. Също така, ако имате най-високия чифт, но не искате да плащате на големи бетове, е добре да направите малък валю бет, сигурни, че ако бъдете райзнати, ще е само от по-силна от вашата ръка, но ако бъдете колнати, ще е само от по-слаба. Тези отигравания могат много бързо да вдигнат Вашата печалба в лесни игри на лимити от порядъка на $1-$2 или $2-$4.


Срещу агресивни опоненти обаче, могат да Ви се противопоставят. Силните опоненти ще надушат, когато сте слаби и ще използват блъфове и малки валю бетове. Затова винаги се опитвам да определя кои играчи ще ме накажат, затова че се опитвам да открадна пота и кои няма, като съответно не ползвам тези малки бетове срещу опасните играчи.


В общи линии това са основните неща, които правя, когато първоначално седна на масата. Слагам малко пари, знаейки че винаги мога да допълня стака си, но никога не мога да махна част от него. Хвърлям по-голямата част от ръцете и използвам този период, за да определя какви са условията за игра на масата, също така профилирам и определям стила на играчите. Ако забележа, че някой е прекалено лууз ще наблюдавам неговата игра на флопа и ще се опитам да разработя модел, чрез който той взима своите решения. Тогава ще настроя моята стратегия, така че да извлеча предимство от техните грешки. При всички положения, се оглеждам за опасните и силни играчи, които могат да ми навредят.


Оригинала на статията е на английски и можете да го видите тук!

Покер стратегия - Игра от бутона и кoга да изолираме лимпърите


Без никакво съмнение позицията има значение в покера. Дори и да не разбирате, защо и как, просто се доверете и го имайте предвид всеки път преди да участвате в раздаването. Един от професионалните играчи по тексас холдем, беше отговорил на въпрос в свое интервю, че не иска нищо друго, освен цяла вечер да седи на дилър позицията, за да бие, която и да е маса по света. В тази статия Ед показва някои много съществени и основни неща, за играта от бутона.



Дилър бутона в “no limit” холдем покера е невероятно печелившо място на масата. За мен позицията на бутона е много по-печеливша от всяка друга. Cut off позицията, която на пръв поглед е почти идентична от стратегическа гледна точка, дори не се и доближава до бутона по спечелени пари.


Извадка на резултатите в Poker Tracker, когато всички до мен са фолднали и аз съм рейзнал от бутона в онлайн 6 макс игра, показват, че печеля блайндовете около 50% от случаите. Например, ако рейзна с $6 на $1-$2 маса, половината пъти печеля $3. Това е много! Дори, ако губя пари, когато ми плащат, продължавам да бъда на печалба като цяло, заради тези три доларови потове, които събирам толкова често.


Отворих Poker Tracker и направих експеримент. Зададох филтър, който да ми покаже, само ръцете, с които рейзвам от бутона. След това премахнах всички добри стартови ръце, като покет чифтове, едноцветни аса, всички цветни или свързани карти, както и едноцветните конектори. Оставих единствено боклуците.


Бях шокиран от резултата. Не само, че всички тези ръце бяха печеливши, те бяха много печеливши. Да рейзнеш с боклук от бутона, се оказва златна мина. Или поне беше такава в моята извадка от 60 000 ръце.


Откакто стигнах до това прозрение, започнах да рейзвам почти всяка ръка от бутона. Когато блайндовете не се съпротивляват рейзвам 100% от ръцете. Когато пък блайндовте оказват съпротива с 3-бетове или плащат често, тогава спирам да играя абсолютните боклуци, но все още играя много широк обхват от ръце.


Заради това, колко печеливши са тези ръце от бутона, не мисля, че когато ме 3-бетнат, оказва кой знае какво влияние на моята стратегия. Дори и да откраднат няколко процента от ръцете с които рейзвам на дилъра, тази лууз стратегия работи страхотно. ( Когато използват 3-бетове срещу мен, настройвам играта си, като променям големината на рейза. Понякога ще бъде по-малък, тъй като тогава имам по-добри шансове да открадна и 3-бетовете са по-малки, затова мога да платя от позиция с доста повече стартови ръце. Друг път рейзвам повече, тъй някои играчи, не са достатъчно смели за да направят голям 3-бет.


Така, че наистина обръщайте внимание на играта на блайндовете преди да играете абсолютни боклуци от бутона. Когато те хвърлят половината или повече от ръцете си, тогава рейзвайте смело. Но ако са лууз играчи, ще трябва да настроите играта си към тяхната.


Ето и някои от правилата, които спазвам при играта ми от бутона, когато има лимп преди мен:


Когато някой е лимпнал, има по-голяма вероятност да видите флопа. По-голямата част от валюто, когато рейзвате от бутона е, когато крадете блайндовете. Дори факта, че пота е малко по-голям, когато има лимпър преди вас, ще ви го спечели твърде рядко, за да оправдае сумата, която е сложил лимпъра. Така че имате по-малко фолд екуити и затова е по-добре да направите своята игра по-тайт.

Срещу лимпър в пота обикновено хвърлям всички разноцветни боклуци. Например ръце като J6o и по-лоши. Някои от тези ръце може би са печеливши срещу лимпър, но в идеални условия, които нямам намерение да описвам в тази статия.

Обхвата от ръце, когато има лимпър зависи много повече от играча, който лимпва, отколкото от играта на блайндовете. Ако играта му е много лоша и блайндовете са тайт играчи, тогава изолирам лошия играч, рейзвайки с почти всички ръце, без изброените по-горе. Например мога да направя това с ръце като К4о или 75о или J2s.

Ако лимпъра е склонен към лимп-фолд, тогава може да добавя няколко чипа към рейза си и да разширя обхвата от ръце.


Ако пък лимпъра е тайт и играта му на флопа не е толкова лоша, тогава съм много по-селективен към ръцете, с които да го изолирам. Ще се огранича до около 30% от стартовите ръце – всеки чифт, всяко едноцветно асо, едноцветени конектори, високи карти и може би ръце като К8s I T9o.


Блайндовете също имат значение. Ако те са лууз играчи, тогава изолирането с боклуци не добра идея, тъй като тези ръце играят добре хедс ъп, но не и в потове с трима или четирима играчи. Това е вярно дори, за ръце от една боя, които условно имат “имплайд одс” като 74s.

Също така, ако блайндовете обичат да 3-бетват, тогава трябва да внимавате с честото изолиране на лимпъри. Ако мислещ играч от блайнда усети, че изолирате често лимпър от бутона, ще започне да ви 3-бетва по-често, което очевидно не е добре за вас. Нещо, което можете да направите, за да предодвратите тези 3-бетове от блайдовете, е да рейзвате малко по-голяма сума. Това е повече психологичен трик, но е истина, че доста играчи биха 3-бетнали 5х големия блинд, но не биха посмяли, когато рейза е от 7х – 8х големия блайнд. Така, че може да опитате да се настроите по този начин и да видите дали ще имате успех. Очевидно, ако това не преработи, обаче ще рискувате повече пари и ще сте в лоша ситуация.


Това, което искате са тайт играчи на блайндовете, които често ще фолдват. Това ще ви даде възможност да рейзвате по-често, за да изолирате лимпъра.


Когато има двама или повече лимпъра, тогава спирам да изолирам противниците си и започвам и аз да лимпвам след тях понякога. Има маси, на които трима човека ще лимпнат, Вие ще рейзнете 10х големи блайнда и тогава всички пет човека ще фолднат. Ако сте на такава маса ( такъв тип маси има много в играта на живо) може да изпробвата каква е правилната сума за “squeeze” ри-рейз с по-слабите си ръце. Разбира се, ако лимпърите имат склонност да плащат, тогава не е оправдано да го правите с боклуци. Все пак аз лично, често правя това с чифтове и едноцветни конектори.

И накрая, има значение големината на стака на лимпъра. Колкото по-малък стак има играча, който е лимпнал, толкова по-малка стойност има вашият изолиращ рейз, когато го правите със слаба ръка, тъй като по-голямата част от парите влизат в пота префол и вече позицията не играе толкова голямо значение. За да изолирате слабите си съперници, когато имате слаба ръка, трябва да можете да изгоните съперника от флопа, ако той покаже слабост. Има значение и дали можете да направите максимално много пари, когато уцелите флопа. Когато нямате дълбоки стакове ще е много трудно извлечете предимство от горните две ситуации. Поради това е по-добре да лимпнете след лимпнал играч с малък стак, вместо да го изолирате с рейз.

Как да изолираме съперник в No Limit Holdem

Този ход е малко познат и рядко ползван на ниските нива и особено в играта на живо. Затова и ако разберете добре тази статия следващият път, когато играете ще имате наистина силно оръжие в арсенала си. Трябва ви само малко увереност и правилно разчитане на ситуацията. За това ще ви помогне точно тази хубава статия.

Изолирането на слаб съперник е едно от най-силните и доходни оръжия, които ползват професионалните кеш играчи. Въпреки това, е едно от най-малко разбираните неща при аматьорите. За да Ви науча да го ползвате, определено ще трябва да напиша цяла книга и няма да успея в статия, затова целта ми е да щриховам основните неща, за които да мислите. Ще се научите да го разпознавате, да го разбирате и да се защитавате, когато някой се опитва да прилага върху Вас.

Разпознаване на играч, които изолира съперник


Наскоро играх на $2-$5 маса. Слаб играч с над $2 000 стак седеше няколко места от дясно на мен. Мои приятел и много добър професионален играч, седеше точно от ляво на въпросния играч. Той имаше също приблизително $2 000 стак. Слабият играч рейзваше през повечето време по $45 префлоп. Един на всеки три пъти, когато това се случваше, моят приятел ри-рейзваше до $100. Най-често всички останали на масата фолдваха, а слабият играч си доплащаше $55, за да видят флопа.


След като това се повтори няколко пъти, за останалите играчи на масата стана ясно, че двамата нямат всеки път нътс. Слабият играч рейзваше горе долу всяка ръка, която играеше, а моят приятел го ри-рейзваше твърде често. Никой не може да има чифт аса толкова често, нали?


Тези рейзове и ри-резйзове докараха до тилт някои от останалите играчи на масата. Един обикновено тайт играч, реши да даде целият си стак на най-високия чифт срещу моя сет, като в друг ден същия играч би фолднал. Той ми сподели по-късно причината поради, която е направил това и тя е, че аз съм приятел на този глупав човек, който непрекъснато ри-рейзваше по $100.


И така какво се получава? Защо моят приятел ри-рейзваще непрекъснато? Той изолираше слабият играч на масата. След като никой не му оказваше съпротива ( ще Ви науча, как да оказвате съпротива накрая на тази статия), това е невероятно печеливш ход от негова страна. Ето и какво всъщност представлява:


Как се изолира съперник?


Ето пример: Слаб играч рейзва почти всеки две карти. Добър играч, който има релативна позиция ри-рейзва слабия, за да го изолира. Този ри-рейз трябва да бъде достатъчно малък отнесен към остатъка от стака му, който ще остане за играта на флопа. В същото време трябва да бъде достатъчно голям, за да накара всички други играчи на масата да хвърлят картите си, освен ако не държат чифт или А-К. В играта описана по-горе, $100 вършеха точно това – караше всички да хвърлят картите си и в същото време оставаха достатъчно пари за игра от тези стакове по $2 000.


С какви ръце би изолирал слабия си противник моят приятел? Това са ръце, които имат стойност при игра на флопа. Той може да ри-рейзва с ръце като К-5s или 8-7, но няма да го направи с ръце като J-4о. Не е нужно да имате добра ръка, за да изолирате слабите си противници, но ръката все пак трябва да има някаква стойност.


И така как работи? Идеята е да играете, колкото се може повече потове срещу слаби противници, на които сте в позиция. Не Ви е нужна добра ръка, тъй като противника, който играе почти всеки две карти, най-често ще има боклуци. Повечето пъти ще хваща някой слаб чифт или флопа ще го разминава тотално и тогава ще можете да го накарате да хвърли картите си било то на флопа или на търна.


Например, играч доплаща префлоп $10 и слаб играч след него рейзва до $45. Вие сте на бутона и ри-рейзвате $100. Всички фолдват, освен слабият играч, който си доплаща. Вие имате Q-7 от една боя и пота е $227. И двамата имате по $1 900 стак пред себе си.


Флопът е Т – 6 – 3 ( има две карти от вашата боя). Опонентът Ви чеква, Вие залагате $120. Ако флопа го е разминал ( и Вие сте избрали правилния тип играч, да излолирате) той най-вероятно ще фолдне. Ако пък има слаб дроу като 9-8 за гътшот или К-J за две по-високи карти или 5-3 за ниския чифт той може да плати, но ако ръката му не се подобри на търна, да фолдне.


Разбира се ще има случаи, когато ще флопне най-високия чифт или ще има по-силен дроу и ще загубите. Въпреки това, достатъчно често ще печелите по около $200 или $400 за да си позволите този начин на игра.


Основната идея е да използвате позицията и агресията ри-рейзвайки префлоп, за да накарате противника си да фолдне на флопа, освен ако не е уцелил монстер ръка. Тъй като няма да уцелва често флопа той ще хвърля картите си давайки Ви хубава печелба.


Как да се защитавате от изолация?


Ако сте прочели горната част, може би сте се запитали „ Какво ако нещата се обърнат?” „Какво ако слабия играч реши да блъфира? Тогава изолиращия ще бъде със слаба ръка и голям пот, в който да участва. Тогава той ще стане човека, който ако не уцели флопа ще трябва да фолдне.”


Ако си го мисите, това е добре – значи сте на път да осуетите някои играчи, които не знаят и не разбират добре как да изолират противниците си. Изолирането на противници е доходно, само когато те са слаби играчи. Много играчи са слаби, тъй като не блъфират достатъчно често. Когато ги ри-рейзнат, те само си доплащат и след това чекват и фолдват, ако флопа не ги е уцелил.


Ако противника ви не е слаб и Ви блъфира често, тогава не е добра идея да го изолирате. Така че, когато усетите, че някой цели да Ви изолира, първото нещо, което трябва да направите, за да се защитите е да го блъфирате с чек – рейз на флопа. Направете това един-два пъти и ще видите как противника ще се укроти.


Не е нужно да сте човека, който е изолиран, за да имате предимство в тези ситуации. В моята игра, която описах в началото, всеки с $500 стак и малко по-здрави нерви може да спечели не малко от често рейзване и ри-рейзване преди флопа. Например, ако слабият играч заложи $35 и професионалния играч го изолира със $100. Всички до Вас на големия блинд са фолд. С ръка като 7-7 или А-5s, Т-8s, ако вкарате all in до $500 почти сигурно ще Ви донесе печалба, докато про играчът не настрои играта си спрямо Вас. Най-често ще прибирате тези $162 без никаква съпротива. И дори тогава, когато ви платят ще имате 30-35% шанс да спечелите ръката. Парите, които ще спечелите веднага плюс eкуитито, което имате когато Ви платят със сигурност ще ви носят печалба.


За покера е вярно твърдението, че когато двама играчи блъфират, този който направи последен блъф хода – печели раздаването. Когато сте изправени срещу изолиращ противник, обикновено Вие ще сте този, който ще каже последната дума и ще направи този последен ход.


Като цяло, ако видите луд играч, който рейзва непрекъснато и друг такъв, който го ри-рейзва, недейте да мислите, че държат нътс. Играчът, който ри-рейзва, всъщност може би е професионален играч, който с добре премерени ходове се опитва да спечели възможно най-много от някой наистина слаб играч.

Три действия, с които подарявате ръката си в "no limit"

Трябва да се прочете тази статия, тъй като и трите неща, които Ед описва тук са абсолютно обичайни за ниските лимити и само няколко минути, след като започнете следващата си се сесия, ще видите подаръците, които другите играчи ви правят. Възползвайте се!



Да си твърде предвидим в “no-limit” може да ви коства много. За да печелите, трябва да има страх и изненада. Ако противниците Ви не са сигурни каква ръка държите, можете да откраднете доста потове. Ако са изненадани от това с какво сте влезнали all in, вследствие може да спечелите огромни потове. Ако сте твърде предвидим, няма да се изненадват или страхуват от Вас и резултатите ще са лоши.

Предвидимите опоненти винаги са били любимите ми. Не ме интересува дали са тайт или лууз, ако знам каква ръка имат през повечето време, мога да ги отстраня. Ключово, за да разчитам много играчи е да избирам ситуации, които аз наричам „подаръци”. Това са специфични изпитани ситуации, които ми позволяват да сведа моят рийд над опонента ми до само няколко възможности. Нека ви покажа три от най-честите ситуации, които аз наричам “подаръци”:

Слаб c-bet

Играч на масата рейзва с $20 в $2-$5 игра. Бутона и големия блайнд плащат. Всички имат най-малко $500. Идва флопа K-J-5. Големият блайнд чеква и префлоп райзъра залага $25. Това е по-малко от половината пот и обикновено е знак за слабост. Борда е координиран. На играчът, който райзва префлоп са му платили двама и той усеща, че трябва да направи c-bet. Само че той не се чувства твърде уверен в ръката си или шансовете, които тя има, затова залага малко. Ако сте на бутона, рейз от около $75 ще спечели тези $85 без съпротива достатъчно често.

Повечето от играчите в тази ситуация, ако флопнат ръка държейки например А-К, ще заложат доста повече на този полу-опасен борд. Те ще искат хем да играят с добрата си ръка, хем да я защитят. Ако ли пък флопнат монстер, като висок сет, тогава те може да бетнат по-малко или дори да чекнат. Но дори да направят малък бет, твърде рядко те ще са ударили монстер в такава ситуация и в същото време, твърде често няма да имат нищо ( слабите ръце са много по-чести от монстер ръцете! ).

Някои мислещи играчи, осъзнавайки че малкия бет показва слабост, използват този ход с монстер ръце, за да предизвикат блъф-райз. Само че тези играчи са твърде малко и повечето пъти, виждаме “подарък” – малък c-bet.

Пасивност на Търна

Този подарък е подобен на предищния и също толкова лесен за разчитане. Играч райзва $20 префол и бутона плаща. Двамата играчи имат повече от $500. Флопът е К-J-8. Префлоп рейзъра залага $30 – бутона плаща. Търна е 4 и агресора чеква. Това в най-общия смисъл е подарък за нас.

Много често играчът, който е рейзнал префлоп, ще изтреля още един снаряд на флопа, надявайки се да спечели пота. Когато някой му плати, тези играчи се отказват и чек-фолдват търна.

Тук също някои мислещи играчи използват това понякога, за да чек – райзнат търна. Тъй като всеки един играч, без значение дали е добър или не ще изиграе точно по този начин ръката си ( райз префлоп, бет на флопа и ще се откаже на търна, ако му платят ) трябва да миксирите играта си и да следвате тази линия на залагане понякога и със силните си ръце.

Пресилени плащания префлоп

Играч райзва ( понякога след няколко лимпа ). Друг играч плаща. Трети също плаща. Този трети играч плаща пресилено – плаща райз, когато вече някой е платил. По-голямата част от слабите играчи правят подарък, плащайки с посредствена ръка. Това може да бъде чифт, може да бъде едноцветен конектор, както и едноцветно асо, а защо не дори А-Q. Но не и чифт аса или попове. Защо съм толкова сигурен ли? Защото повечето играчи биха ри-райзнали с тези ръце. Някои хора понякога изиграват нестандартно асата и поповете, когато са в ранна позиция или дори, когато са само срещу агресора. Но стане ли многолюден пота, повечето хора играят силните си ръце праволинейно – рейзвайки и ри-рейзвайки ги.

Има два начина да използвате тази информация във ваша полза. Първо, можете да пробвате префлоп “squeeze”, когато правите голям ри-райз блъф в пот с много хора, които пресилено са платили. Вашият блъф ще бъде по-успешен от обикновено, тъй като повечето играчи, плащайки пресилено, са показали слабост и не са готови да играят ръцете си в големи райзнати потове.

Вторият начин ( който е и по-рядък ) може да използвате за ваши найстина значителни и големи блъфове. Да кажем лууз – агресивен играч рейзва и трима играчи му плащат. Вие правите голям ри-рейз от блиндовете с чифт десетки. ( приемаме че стаковете са достатъчно големи, такъв райз да има смисъл). Играчът, който първи е рейзнал – фолдва, както и някои от останалите. Последния, който е платил- мислещ играч – влиза all in от бутона. Почти сигурно е че този играч, не държи АА или КК. Няма как да е очаквал от Вас да ри-рейзнете, след като обикновено не го правите. Най-вероятно е да направил тези действия с ръка, с която се играе добре в многолюдни потове. Тъй като вие сте рейзнали ( той най-вероятно мисли, че вие правите “squeeze”) и всички останали са фолднали, вижда възможност за ре-“squeeze”. Неговото пресилено първоначално плащане е достатъчно, за да определим това като „подарък” и безопасно да платите. Много рядко ще се изправяте срещу по-силна ръка от Вашите десетки.

Този последен пример е изключение от основите принципи за разчитане на ръце. Ако опонента Ви направи това действие от ранна позиция, означава едно и ако го направи от късна позиция – означава съвсем друго. Големи ри-рейзове от ранна позиция, в много голяма степен показват истинската сила на ръката му. Лимп-райз означава следното нещо: лимпването от ранна позиция има за цел да покаже слаба ръка, но големия ри-рейз след това издава силна ръка. Най-често той ще има силна ръка. Този принцип ще ви помага много занапред! Тези пресилени плащания, обаче са изключение на казаното по-горе, защото за повечето играчи е 100% вярно. Много играчи никога няма да изиграят силните си ръце колвайки в многолюден пот.

Финални думи

Можете да ползвате тези “подаръци” по два начина. Първо, наблюдавайте за други играчи, които правят тези ходове, следващия път когато играете. Шансовете да забележите, някоя от гореописаните ситуации е голяма. Вкарвайки тези елементи в рутинната си игра, може да преминете на друго ниво на играта “no limit”.

Второ, наблюдавайте собствената си игра, за такива действия. Не се опитвайте, напълно да ги премахнете от играта си. Понякога ще трябва да се отказвате на търна. Просто използвайте тези неща и миксирайте играта си, така че да не бъдете лесна мишена за играчите, които също са прочели тази статия!

Доказана стратегия против ненормалници на диви маси

Тази статия е истинско съкровище! В игрите на живо много много често можете да срещнете подобни диви маси, където тази стратегия работи безупречно и може да ви донесе много пари. В интернет пък може да ви помогне, когато изкачвате на по-високо ниво, за да опитате от играта там. Търсете такива диви игри, те са златни! Тази статия ще Ви покаже как да мислите и действате, когато попаднете в такива ситуации.

Вчера играх ненормална “no limit” игра на $2-$5. Можех да кажа, че е ненормална още преди да съм видял дори и една ръка. Максималният buy-in беше $500, но на масата имаше поне $8000. Четирима от играчите имаха по над $1500. Всичко това означава, че или на масата се играе от много отдавна, или играчите са играли много all in потове, препредавайки парите си един на друг ( re-buy-вайки всеки път).

Не трябва да се основаваме само на това, но сумата на парите на масата е основен показател за това колко агресивна е играта. Ако всички стакове са малки или средни, може да очаквате тиха, може би дори weak – tight маса. Ако всички са с дълбоки стакове, тогава можете да очаквате фойерверки. Ако само един от играчите е с дълбок стак, докато всички останали имат нормални за лимита стакове, тогава най-вероятно този играч, да е лууз и агресивен. Това не винаги е вярно – може би просто е бил късметилия или пък играе от 48 часа ( оглеждайте се за големи чаши с кафе и кървясали очи) – но лууз – агресивните играчи имат най-голям шанс да направят голям стак на маса, където всички са с максимален buy-in.

И така обратно към моята $2-$5 маса. Обикновено бих седнал да играя с максимума - $500, за да имам шанс да спечеля голям пот. Но вчера исках да изпробвам стратегия, която аз наричам доказана стратегия против ненормалници, за да бия диви “no limit” игри. Седнах с $300 или 60 големи блайнда. Както уточнихме в предишната статия, много често сядам с толкова на масата. Това е така, защото винаги мога да допълня стака си, но никога не мога да извадя част от парите си.

Този “buy-in”, обаче беше малко различен, защото доказаната стратегия против ненормалници се основава на малкия стак. В диви игри, много от играчите играят много лууз префлоп, дори и когато има райз. След като наблюдавах няколко ръце ( и след като загубих първия си buy in с чифт валета срещу 6-5 на флоп 6-5-2 ), видях че стандартния префлоп райз на масата е между $30 и $40 и най-често между 3 и 6 човека плащат. Така че типичната ръка на масата беше между 5 или 6 човека, които виждат флопа за около $150 – дива игра, найстина.

Обикновено, ако 5 или 6 човека виждат всеки флоп, техните стандарти за избор на карти, с които да играят не са високи. Много играчи плащаха райзове с всеки две едноцветни карти, разноцветни конектори и ръце като К-7 от различни бои. И така, когато всички на масата имат по $2000 пред тях и всички играят по начина описан по-горе, ниските стандарти на ръцете не ги интересуват много. За да спечелим предимство в покера, трябва да настроим стратегията си така, че да се възползваме от слабостите на противниците си. Ако никой не спечели това предимство, тогава да играеш лууз, не е проблем като цяло.

Но доказаната стратегия против ненормалници е разработена така, че да ти спечели това предимство. Първо, Вие нямате $2000 пред Вас. Имате само $300 и $30 префлоп бет е 10% от Вашия стак. Имайки предвид правилото за ефективния стак, този бет е 10% от стаковете и на противниците, когато те играят срещу Вас ( помнете, че допълнителните пари на играчите са без значение, когато играят с Вас в ръката).

Да играят К-7 от различни бои за 1% от стака си може да е добре, но играейки за 10% от стака си е рецепта за провал. Те просто няма как да Ви надиграят на флопа толкова често, че да могат да направят пота голям и да спечелят достатъчно, за такава ръка.

И така какво представлява доказаната стратегия против ненормалници? Сядате на масата с 40 до 60 големи блайнда. Чакате силни начални ръце: чифтове, големи аса и К-Q. Когато сте в позиция, можете да добавите още малко ръце. Задавайте си въпроси като: „ Моята ръка по-силна ли е от тази, която моя противник, най-вероятно играе?” или „ Дали играя тази ръка, за да изпробвам късмета си?” Ако правите второто, не играйте. Например, ако видите 8-6, хвърляйте ги. Това може да е добра ръка, когато стаковете са дълбоки и контролирате масата, но в такива диви игри, тази ръка ще ви коства твърде много пари, ако я играете.

И така, чакате силните си ръце. Ако имате средни или високи чифтове или ако дойдат две високи карти, рейзвайте. С ниски чифтове или пък, когато сте на бутона с средни ръце, можете само да доплатите.

Ако пота е райзнат и уцелите флопа – бутайте all in. Например, райзнали сте $35 префлоп с К-Q и пет човека са ви платили. Пота е $210 и Ви остават още $265. Флопа идва Q – 9 – 7. Ако всички чекнат, Вие сте all in. Дори и ако някой бетне преди Вас, Вие пак сте all in. Пота е твърде голям, за да фолднете ръка като Вашата. Вашата цел е да вкарате парите си рано в пота със силните си ръце, за да нямате сложни решения. Не се уповавате на неща, като разчитането на ръцете на противниците или пък на творчески способности, за да спечелите предимство – основавате се единствено на простата математика.

Това е основната идея. Очевидно, няма да влизате all in всяка ръка, която играете на всеки флоп, който видите. Ако райзнете префлоп с чифт валета и дойде флоп А-К-6, Вие сте чек и фолд. Ако имате А-К и видите флоп J-9-7, отново - чек и фолд. Ако доплатите префлоп с чифт петици и видите флоп Q-T-3 - чек и фолд. Но ако уцелите флопа добре, пота ще е достатъчно голям и стака Ви достатъчно малък, за да оправдаят Вашият all in. В дългосрочен план, това ще ви носи пари.

Можете да разнообразите малко. Например, може да се опитате да лимпнете и след това да райзнете от ранна позиция. Или пък можете да опитате “squeeze’ блъф, ако лууз играч райзне преди Вас и няколко човека му платят. Ако някой райзне с $40 и трима човека доплатят, можете да пробвате да бутнете all in с J-9s. Ако никой не плати Вие печелите $160, а рискувате само $300. Ако пък някой ви плати, тогава вие играете 3 към 2 за Вашите пари, което e достатъчно да компенсира дори и да срещнете А-К.

Причината много хора да имат проблеми в такива диви игри, е твърде често да се озовават на ничия земя. Те флопват добра ръка, но започват да валят големи бетове и тогава се разколебават. Сядайте с по-малко пари, за да може да вкарвате парите си с основание и да е оправдано математически.