Pages

Можете ли да четете ръцете на опонентите

Posted on 4:08 AM by Holedm


Ривърът - Най-добрия тест за способността ви да прочитате картите на другите играчи


Способността ви да четете опонентите си на покер масата е изключително важна във всяка разновидност на покера. Тази статия ще се фокусира основно върху No Limit Holdem, тъй като това е най-популярния вариант на покер в момента, но идеите са сходни и за всички останали.

Ривърът е времето и мястото, когато вашите способности да прочитате силата на ръката на противника биха ви донесли най-много пари. Ако не можете да се справите с тази част от играта, не е фатално и все още можете да направите така, че да сте печеливш играч. Това става като избягвате да стигате до игра на ривър – играете шортстак или играете супер тайт и още префлоп и на флопа вкарвате парите си в пота.

И все пак, ако искате да бъдете наистина добър и печеливш играч на покер е абсолютно задължително да имате способността да прочетете ръцете на противниците. А ако е така, то ривърът е вашият най-добър приятел. Това е мястото и времето, когато имате най-много информация за рейнджа от ръце, които играча срещу вас може да държи. Добрите играчи използват тази информация, за да направят залози, от които да извлекaт максимална стойност или пък да надушат хубави ситуации, за да блъфират противника.

Малък залог за извличане на стойност


Използвате ли често малки залози на ривъра, за да извлечете повече стойност? Ако играете микро или ниски нива, би трябвало да го правите. Когато сте готови да играете по-високите нива би трябвало с лекота да откривате ситуации на ривъра, в които да правите тези залози. Това най-често се прави, когато играчът срещу, когото играете е чекнал ръката си. Тогава вие (правилно) трябва да заложите малко.

Ето една много често срещана ситуация на ниските нива. Играч А рейзва префлоп и играч Б плаща от блайнда. Флопа е J – 8 – 5. Играчът от блайнда чеква, оригиналния рейзър бетва ¾ от пота и Играч Б плаща. Търн – 2. Блайнда чеква и Играч А също. Ривър – К. Играч Б чеква, играч А също чеква. Блайнда показва А-8, а оригиналния рейзър печели ръката с Q-J.

Играчът, който е с Q-J не е прочел достатъчно добре ръката на опонента си, в резултат на което е пропуснал да направи поне още един залог. В стандартна ситуация като тази, когато някой играч плаща от блайнда, след което чеква и плаща на флопа, чеква търна и ривъра, много голяма част от рейнджа му е малък или среден чифт. Попът на ривъра малко вероятно може да му помогне имайки предвид начина, по който е изиграна ръката и поради тази причина е лесно да се предположи, че ръка като Q-J печели в тази ситуация. Освен всичко друго, много от играчите по ниските и микро нивата ще платят малък залог на ривъра, заради вероятността от това да са предизвикали блъф с пасивната си игра.

Замислете се дали играчите срещу които обикновено играете, правят това често. Ако играете $2-$4 онлайн или по-ниски нива, аз мога да отговоря вместо вас – да, правят го. Сега се замислете дали вие подарявате често безплатни шоу даун ситуации на опонентите си, в ситуации подобни на горната с Q-J или подобни. Ако го правите, замислете се относно вашата способност да разчитате ръцете на играчите, с които играете. Зависимостта е следната – колкото по-високи нива играете, толкова по-малко безплатни шоу даун ситуации ще имате. Ако седите на маса, където нямате безплатни ривъри, но пък вие давате такива, то резултатите ви ще са много лоши.

Колко да заложим на ръвъра


Моят съвет е да разнообразявате стойността на залога си на ривъра най-много от всички „улици”, които играете, както правя аз. Аз бих направил залог с големина както 4 пъти по пота понякога, така и ¼ от пота друг път. Определям стойността на залога като се осланям на преценката ми за рейнджа от ръце на играча срещу мен. Ако преценя, че срещу мен има силен рейндж от ръце, но аз държа още по-добра ръка, тогава ще направя огромен залог, надявайки се ръката да ми се изплати максимално. Ако смятам, че опонента ми държи слаба или посредствена ръка, но е възможно да плати малък ривър залог, то тогава бих направил този малък залог.

Мисля, че трябва добре да преценявате залозите си на ривъра, защото това е пряко свързано с вашите печалби или пък загуби. Тази преценка пък, върви ръка за ръка с вашата способност да разчетете ръцете на играчите срещу, които играете. Най-добрият съвет как да се научите кога и как да го правите е като разгледате ръцете, които сте изиграли досега на ривъра и анализирате подробно решенията, които сте взимали. И най-вече взимате ли тези решения имайки нещо на ум или го правите безразборно. Когато усъвършенствате тази част от играта си можете да очаквате да подобрите изключително печалбите си. Успех!

2 comments: