Pages

Доказана стратегия против ненормалници на диви маси

Posted on 2:08 AM by Holedm

Тази статия е истинско съкровище! В игрите на живо много много често можете да срещнете подобни диви маси, където тази стратегия работи безупречно и може да ви донесе много пари. В интернет пък може да ви помогне, когато изкачвате на по-високо ниво, за да опитате от играта там. Търсете такива диви игри, те са златни! Тази статия ще Ви покаже как да мислите и действате, когато попаднете в такива ситуации.

Вчера играх ненормална “no limit” игра на $2-$5. Можех да кажа, че е ненормална още преди да съм видял дори и една ръка. Максималният buy-in беше $500, но на масата имаше поне $8000. Четирима от играчите имаха по над $1500. Всичко това означава, че или на масата се играе от много отдавна, или играчите са играли много all in потове, препредавайки парите си един на друг ( re-buy-вайки всеки път).

Не трябва да се основаваме само на това, но сумата на парите на масата е основен показател за това колко агресивна е играта. Ако всички стакове са малки или средни, може да очаквате тиха, може би дори weak – tight маса. Ако всички са с дълбоки стакове, тогава можете да очаквате фойерверки. Ако само един от играчите е с дълбок стак, докато всички останали имат нормални за лимита стакове, тогава най-вероятно този играч, да е лууз и агресивен. Това не винаги е вярно – може би просто е бил късметилия или пък играе от 48 часа ( оглеждайте се за големи чаши с кафе и кървясали очи) – но лууз – агресивните играчи имат най-голям шанс да направят голям стак на маса, където всички са с максимален buy-in.

И така обратно към моята $2-$5 маса. Обикновено бих седнал да играя с максимума - $500, за да имам шанс да спечеля голям пот. Но вчера исках да изпробвам стратегия, която аз наричам доказана стратегия против ненормалници, за да бия диви “no limit” игри. Седнах с $300 или 60 големи блайнда. Както уточнихме в предишната статия, много често сядам с толкова на масата. Това е така, защото винаги мога да допълня стака си, но никога не мога да извадя част от парите си.

Този “buy-in”, обаче беше малко различен, защото доказаната стратегия против ненормалници се основава на малкия стак. В диви игри, много от играчите играят много лууз префлоп, дори и когато има райз. След като наблюдавах няколко ръце ( и след като загубих първия си buy in с чифт валета срещу 6-5 на флоп 6-5-2 ), видях че стандартния префлоп райз на масата е между $30 и $40 и най-често между 3 и 6 човека плащат. Така че типичната ръка на масата беше между 5 или 6 човека, които виждат флопа за около $150 – дива игра, найстина.

Обикновено, ако 5 или 6 човека виждат всеки флоп, техните стандарти за избор на карти, с които да играят не са високи. Много играчи плащаха райзове с всеки две едноцветни карти, разноцветни конектори и ръце като К-7 от различни бои. И така, когато всички на масата имат по $2000 пред тях и всички играят по начина описан по-горе, ниските стандарти на ръцете не ги интересуват много. За да спечелим предимство в покера, трябва да настроим стратегията си така, че да се възползваме от слабостите на противниците си. Ако никой не спечели това предимство, тогава да играеш лууз, не е проблем като цяло.

Но доказаната стратегия против ненормалници е разработена така, че да ти спечели това предимство. Първо, Вие нямате $2000 пред Вас. Имате само $300 и $30 префлоп бет е 10% от Вашия стак. Имайки предвид правилото за ефективния стак, този бет е 10% от стаковете и на противниците, когато те играят срещу Вас ( помнете, че допълнителните пари на играчите са без значение, когато играят с Вас в ръката).

Да играят К-7 от различни бои за 1% от стака си може да е добре, но играейки за 10% от стака си е рецепта за провал. Те просто няма как да Ви надиграят на флопа толкова често, че да могат да направят пота голям и да спечелят достатъчно, за такава ръка.

И така какво представлява доказаната стратегия против ненормалници? Сядате на масата с 40 до 60 големи блайнда. Чакате силни начални ръце: чифтове, големи аса и К-Q. Когато сте в позиция, можете да добавите още малко ръце. Задавайте си въпроси като: „ Моята ръка по-силна ли е от тази, която моя противник, най-вероятно играе?” или „ Дали играя тази ръка, за да изпробвам късмета си?” Ако правите второто, не играйте. Например, ако видите 8-6, хвърляйте ги. Това може да е добра ръка, когато стаковете са дълбоки и контролирате масата, но в такива диви игри, тази ръка ще ви коства твърде много пари, ако я играете.

И така, чакате силните си ръце. Ако имате средни или високи чифтове или ако дойдат две високи карти, рейзвайте. С ниски чифтове или пък, когато сте на бутона с средни ръце, можете само да доплатите.

Ако пота е райзнат и уцелите флопа – бутайте all in. Например, райзнали сте $35 префлоп с К-Q и пет човека са ви платили. Пота е $210 и Ви остават още $265. Флопа идва Q – 9 – 7. Ако всички чекнат, Вие сте all in. Дори и ако някой бетне преди Вас, Вие пак сте all in. Пота е твърде голям, за да фолднете ръка като Вашата. Вашата цел е да вкарате парите си рано в пота със силните си ръце, за да нямате сложни решения. Не се уповавате на неща, като разчитането на ръцете на противниците или пък на творчески способности, за да спечелите предимство – основавате се единствено на простата математика.

Това е основната идея. Очевидно, няма да влизате all in всяка ръка, която играете на всеки флоп, който видите. Ако райзнете префлоп с чифт валета и дойде флоп А-К-6, Вие сте чек и фолд. Ако имате А-К и видите флоп J-9-7, отново - чек и фолд. Ако доплатите префлоп с чифт петици и видите флоп Q-T-3 - чек и фолд. Но ако уцелите флопа добре, пота ще е достатъчно голям и стака Ви достатъчно малък, за да оправдаят Вашият all in. В дългосрочен план, това ще ви носи пари.

Можете да разнообразите малко. Например, може да се опитате да лимпнете и след това да райзнете от ранна позиция. Или пък можете да опитате “squeeze’ блъф, ако лууз играч райзне преди Вас и няколко човека му платят. Ако някой райзне с $40 и трима човека доплатят, можете да пробвате да бутнете all in с J-9s. Ако никой не плати Вие печелите $160, а рискувате само $300. Ако пък някой ви плати, тогава вие играете 3 към 2 за Вашите пари, което e достатъчно да компенсира дори и да срещнете А-К.

Причината много хора да имат проблеми в такива диви игри, е твърде често да се озовават на ничия земя. Те флопват добра ръка, но започват да валят големи бетове и тогава се разколебават. Сядайте с по-малко пари, за да може да вкарвате парите си с основание и да е оправдано математически.

No Response to "Доказана стратегия против ненормалници на диви маси"

Leave A Reply