Pages

Три действия, с които подарявате ръката си в "no limit"

Posted on 2:08 AM by Holedm

Трябва да се прочете тази статия, тъй като и трите неща, които Ед описва тук са абсолютно обичайни за ниските лимити и само няколко минути, след като започнете следващата си се сесия, ще видите подаръците, които другите играчи ви правят. Възползвайте се!



Да си твърде предвидим в “no-limit” може да ви коства много. За да печелите, трябва да има страх и изненада. Ако противниците Ви не са сигурни каква ръка държите, можете да откраднете доста потове. Ако са изненадани от това с какво сте влезнали all in, вследствие може да спечелите огромни потове. Ако сте твърде предвидим, няма да се изненадват или страхуват от Вас и резултатите ще са лоши.

Предвидимите опоненти винаги са били любимите ми. Не ме интересува дали са тайт или лууз, ако знам каква ръка имат през повечето време, мога да ги отстраня. Ключово, за да разчитам много играчи е да избирам ситуации, които аз наричам „подаръци”. Това са специфични изпитани ситуации, които ми позволяват да сведа моят рийд над опонента ми до само няколко възможности. Нека ви покажа три от най-честите ситуации, които аз наричам “подаръци”:

Слаб c-bet

Играч на масата рейзва с $20 в $2-$5 игра. Бутона и големия блайнд плащат. Всички имат най-малко $500. Идва флопа K-J-5. Големият блайнд чеква и префлоп райзъра залага $25. Това е по-малко от половината пот и обикновено е знак за слабост. Борда е координиран. На играчът, който райзва префлоп са му платили двама и той усеща, че трябва да направи c-bet. Само че той не се чувства твърде уверен в ръката си или шансовете, които тя има, затова залага малко. Ако сте на бутона, рейз от около $75 ще спечели тези $85 без съпротива достатъчно често.

Повечето от играчите в тази ситуация, ако флопнат ръка държейки например А-К, ще заложат доста повече на този полу-опасен борд. Те ще искат хем да играят с добрата си ръка, хем да я защитят. Ако ли пък флопнат монстер, като висок сет, тогава те може да бетнат по-малко или дори да чекнат. Но дори да направят малък бет, твърде рядко те ще са ударили монстер в такава ситуация и в същото време, твърде често няма да имат нищо ( слабите ръце са много по-чести от монстер ръцете! ).

Някои мислещи играчи, осъзнавайки че малкия бет показва слабост, използват този ход с монстер ръце, за да предизвикат блъф-райз. Само че тези играчи са твърде малко и повечето пъти, виждаме “подарък” – малък c-bet.

Пасивност на Търна

Този подарък е подобен на предищния и също толкова лесен за разчитане. Играч райзва $20 префол и бутона плаща. Двамата играчи имат повече от $500. Флопът е К-J-8. Префлоп рейзъра залага $30 – бутона плаща. Търна е 4 и агресора чеква. Това в най-общия смисъл е подарък за нас.

Много често играчът, който е рейзнал префлоп, ще изтреля още един снаряд на флопа, надявайки се да спечели пота. Когато някой му плати, тези играчи се отказват и чек-фолдват търна.

Тук също някои мислещи играчи използват това понякога, за да чек – райзнат търна. Тъй като всеки един играч, без значение дали е добър или не ще изиграе точно по този начин ръката си ( райз префлоп, бет на флопа и ще се откаже на търна, ако му платят ) трябва да миксирите играта си и да следвате тази линия на залагане понякога и със силните си ръце.

Пресилени плащания префлоп

Играч райзва ( понякога след няколко лимпа ). Друг играч плаща. Трети също плаща. Този трети играч плаща пресилено – плаща райз, когато вече някой е платил. По-голямата част от слабите играчи правят подарък, плащайки с посредствена ръка. Това може да бъде чифт, може да бъде едноцветен конектор, както и едноцветно асо, а защо не дори А-Q. Но не и чифт аса или попове. Защо съм толкова сигурен ли? Защото повечето играчи биха ри-райзнали с тези ръце. Някои хора понякога изиграват нестандартно асата и поповете, когато са в ранна позиция или дори, когато са само срещу агресора. Но стане ли многолюден пота, повечето хора играят силните си ръце праволинейно – рейзвайки и ри-рейзвайки ги.

Има два начина да използвате тази информация във ваша полза. Първо, можете да пробвате префлоп “squeeze”, когато правите голям ри-райз блъф в пот с много хора, които пресилено са платили. Вашият блъф ще бъде по-успешен от обикновено, тъй като повечето играчи, плащайки пресилено, са показали слабост и не са готови да играят ръцете си в големи райзнати потове.

Вторият начин ( който е и по-рядък ) може да използвате за ваши найстина значителни и големи блъфове. Да кажем лууз – агресивен играч рейзва и трима играчи му плащат. Вие правите голям ри-рейз от блиндовете с чифт десетки. ( приемаме че стаковете са достатъчно големи, такъв райз да има смисъл). Играчът, който първи е рейзнал – фолдва, както и някои от останалите. Последния, който е платил- мислещ играч – влиза all in от бутона. Почти сигурно е че този играч, не държи АА или КК. Няма как да е очаквал от Вас да ри-рейзнете, след като обикновено не го правите. Най-вероятно е да направил тези действия с ръка, с която се играе добре в многолюдни потове. Тъй като вие сте рейзнали ( той най-вероятно мисли, че вие правите “squeeze”) и всички останали са фолднали, вижда възможност за ре-“squeeze”. Неговото пресилено първоначално плащане е достатъчно, за да определим това като „подарък” и безопасно да платите. Много рядко ще се изправяте срещу по-силна ръка от Вашите десетки.

Този последен пример е изключение от основите принципи за разчитане на ръце. Ако опонента Ви направи това действие от ранна позиция, означава едно и ако го направи от късна позиция – означава съвсем друго. Големи ри-рейзове от ранна позиция, в много голяма степен показват истинската сила на ръката му. Лимп-райз означава следното нещо: лимпването от ранна позиция има за цел да покаже слаба ръка, но големия ри-рейз след това издава силна ръка. Най-често той ще има силна ръка. Този принцип ще ви помага много занапред! Тези пресилени плащания, обаче са изключение на казаното по-горе, защото за повечето играчи е 100% вярно. Много играчи никога няма да изиграят силните си ръце колвайки в многолюден пот.

Финални думи

Можете да ползвате тези “подаръци” по два начина. Първо, наблюдавайте за други играчи, които правят тези ходове, следващия път когато играете. Шансовете да забележите, някоя от гореописаните ситуации е голяма. Вкарвайки тези елементи в рутинната си игра, може да преминете на друго ниво на играта “no limit”.

Второ, наблюдавайте собствената си игра, за такива действия. Не се опитвайте, напълно да ги премахнете от играта си. Понякога ще трябва да се отказвате на търна. Просто използвайте тези неща и миксирайте играта си, така че да не бъдете лесна мишена за играчите, които също са прочели тази статия!

No Response to "Три действия, с които подарявате ръката си в "no limit""

Leave A Reply