Pages

Independent Chip Model (ICM) – Въведение (част 1)

Posted on 4:37 AM by Holedm

ICM е метематически модел, който определя паричната стойност на всеки чип от стака, с който играете турнир. И ако тази стойност е очевидна, що се отнася до кеш играта, където всеки чип е равностоен на паричния номинал, то в турнирите чиповете, с които разполагате имат различна парична стойност от номиналната. В началото на турнира всеки играч има равни математически шансове да завърши на първото място. След това, обаче по време на турнира, когато стаковете на играчите се увеличават и/или намаляват, стойността на всеки чип съответно също се променя. Например, ако началния стак е 1500 чипа и в някакъв момент загубите 20% от него, то вие оставате с 1200 чипа на масата и вече стака ви губи от стойността си, защото шансовете ви да спечелите турнира са намалели. Все пак, за да определите колко точно са вашите шансове в проценти, ви е необходим математически модел, който се базира на вашите чипове отнесени към сумата от всички чипове в турнира. Точно това можете да направите чрез ICM.


В основата си ICM е много прост модел и гласи, че шансовете на всеки играч зависят от стака му отнесен към общата сума от чипове в турнира. Така например ако вие държите 45% от чиповете в игра вероятността да спечелите турнира е средно 45 % в дългосрочен план. Трябва да се има предвид обаче, че този модел не взима предвид някои важни неща като силата на опонентите, картите, които са ви раздадени и блайндовете, на които играете. Затова трябва да се има предвид, че модела не е перфектен и за да се ползва правилно трябва да можете да анализирате стиловете на вашите опоненти, както и да поставяте правилно рейнджове.

Друго нещо, което можете да определите чрез ICM е каква е вероятността да завършите на дадена позиция в турнира. Например, за да изчислите каква е математическата вероятност да завърършите на второ място, трябва първо да изключите чип лидера на масата, който по подразбиране е на първо място, което означава да махнете неговите чипове от общите. Ако всички чипове в турнира са 20 000 и чип лидера има стак от 9 000, то остават 11 000 чипа. Ако вие имате 5 500 чипа, то вероятността да завършите на второ място е 50%. Вероятностите за всяко следващо място се изчисляват по същия начин.

Както можете да видите ICM не ви показва нищо повече от вашите шансове да завършите в парите на някой турнир, но ще видите, че този модел определя вашето екуити. Или това е паричната стойност на сумата, която се очаква да спечелите базирайки се на общия награден фонд. Само когато изчислите тази сума, тогава ще можете да определите истинската парична стойност на всеки чип от вашия стак. Това пък от своя страна ще ви помага да взимате математически правилни решения що се отнася до това дали да влезете all in или да фолднете. Как става това ще прочетете във втората част на тази статия.

Independent Chip Model (ICM) - Основни изчисления (част 2)



No Response to "Independent Chip Model (ICM) – Въведение (част 1)"

Leave A Reply