Pages

Как да изолираме съперник в No Limit Holdem

Posted on 2:08 AM by Holedm

Този ход е малко познат и рядко ползван на ниските нива и особено в играта на живо. Затова и ако разберете добре тази статия следващият път, когато играете ще имате наистина силно оръжие в арсенала си. Трябва ви само малко увереност и правилно разчитане на ситуацията. За това ще ви помогне точно тази хубава статия.

Изолирането на слаб съперник е едно от най-силните и доходни оръжия, които ползват професионалните кеш играчи. Въпреки това, е едно от най-малко разбираните неща при аматьорите. За да Ви науча да го ползвате, определено ще трябва да напиша цяла книга и няма да успея в статия, затова целта ми е да щриховам основните неща, за които да мислите. Ще се научите да го разпознавате, да го разбирате и да се защитавате, когато някой се опитва да прилага върху Вас.

Разпознаване на играч, които изолира съперник


Наскоро играх на $2-$5 маса. Слаб играч с над $2 000 стак седеше няколко места от дясно на мен. Мои приятел и много добър професионален играч, седеше точно от ляво на въпросния играч. Той имаше също приблизително $2 000 стак. Слабият играч рейзваше през повечето време по $45 префлоп. Един на всеки три пъти, когато това се случваше, моят приятел ри-рейзваше до $100. Най-често всички останали на масата фолдваха, а слабият играч си доплащаше $55, за да видят флопа.


След като това се повтори няколко пъти, за останалите играчи на масата стана ясно, че двамата нямат всеки път нътс. Слабият играч рейзваше горе долу всяка ръка, която играеше, а моят приятел го ри-рейзваше твърде често. Никой не може да има чифт аса толкова често, нали?


Тези рейзове и ри-резйзове докараха до тилт някои от останалите играчи на масата. Един обикновено тайт играч, реши да даде целият си стак на най-високия чифт срещу моя сет, като в друг ден същия играч би фолднал. Той ми сподели по-късно причината поради, която е направил това и тя е, че аз съм приятел на този глупав човек, който непрекъснато ри-рейзваше по $100.


И така какво се получава? Защо моят приятел ри-рейзваще непрекъснато? Той изолираше слабият играч на масата. След като никой не му оказваше съпротива ( ще Ви науча, как да оказвате съпротива накрая на тази статия), това е невероятно печеливш ход от негова страна. Ето и какво всъщност представлява:


Как се изолира съперник?


Ето пример: Слаб играч рейзва почти всеки две карти. Добър играч, който има релативна позиция ри-рейзва слабия, за да го изолира. Този ри-рейз трябва да бъде достатъчно малък отнесен към остатъка от стака му, който ще остане за играта на флопа. В същото време трябва да бъде достатъчно голям, за да накара всички други играчи на масата да хвърлят картите си, освен ако не държат чифт или А-К. В играта описана по-горе, $100 вършеха точно това – караше всички да хвърлят картите си и в същото време оставаха достатъчно пари за игра от тези стакове по $2 000.


С какви ръце би изолирал слабия си противник моят приятел? Това са ръце, които имат стойност при игра на флопа. Той може да ри-рейзва с ръце като К-5s или 8-7, но няма да го направи с ръце като J-4о. Не е нужно да имате добра ръка, за да изолирате слабите си противници, но ръката все пак трябва да има някаква стойност.


И така как работи? Идеята е да играете, колкото се може повече потове срещу слаби противници, на които сте в позиция. Не Ви е нужна добра ръка, тъй като противника, който играе почти всеки две карти, най-често ще има боклуци. Повечето пъти ще хваща някой слаб чифт или флопа ще го разминава тотално и тогава ще можете да го накарате да хвърли картите си било то на флопа или на търна.


Например, играч доплаща префлоп $10 и слаб играч след него рейзва до $45. Вие сте на бутона и ри-рейзвате $100. Всички фолдват, освен слабият играч, който си доплаща. Вие имате Q-7 от една боя и пота е $227. И двамата имате по $1 900 стак пред себе си.


Флопът е Т – 6 – 3 ( има две карти от вашата боя). Опонентът Ви чеква, Вие залагате $120. Ако флопа го е разминал ( и Вие сте избрали правилния тип играч, да излолирате) той най-вероятно ще фолдне. Ако пък има слаб дроу като 9-8 за гътшот или К-J за две по-високи карти или 5-3 за ниския чифт той може да плати, но ако ръката му не се подобри на търна, да фолдне.


Разбира се ще има случаи, когато ще флопне най-високия чифт или ще има по-силен дроу и ще загубите. Въпреки това, достатъчно често ще печелите по около $200 или $400 за да си позволите този начин на игра.


Основната идея е да използвате позицията и агресията ри-рейзвайки префлоп, за да накарате противника си да фолдне на флопа, освен ако не е уцелил монстер ръка. Тъй като няма да уцелва често флопа той ще хвърля картите си давайки Ви хубава печелба.


Как да се защитавате от изолация?


Ако сте прочели горната част, може би сте се запитали „ Какво ако нещата се обърнат?” „Какво ако слабия играч реши да блъфира? Тогава изолиращия ще бъде със слаба ръка и голям пот, в който да участва. Тогава той ще стане човека, който ако не уцели флопа ще трябва да фолдне.”


Ако си го мисите, това е добре – значи сте на път да осуетите някои играчи, които не знаят и не разбират добре как да изолират противниците си. Изолирането на противници е доходно, само когато те са слаби играчи. Много играчи са слаби, тъй като не блъфират достатъчно често. Когато ги ри-рейзнат, те само си доплащат и след това чекват и фолдват, ако флопа не ги е уцелил.


Ако противника ви не е слаб и Ви блъфира често, тогава не е добра идея да го изолирате. Така че, когато усетите, че някой цели да Ви изолира, първото нещо, което трябва да направите, за да се защитите е да го блъфирате с чек – рейз на флопа. Направете това един-два пъти и ще видите как противника ще се укроти.


Не е нужно да сте човека, който е изолиран, за да имате предимство в тези ситуации. В моята игра, която описах в началото, всеки с $500 стак и малко по-здрави нерви може да спечели не малко от често рейзване и ри-рейзване преди флопа. Например, ако слабият играч заложи $35 и професионалния играч го изолира със $100. Всички до Вас на големия блинд са фолд. С ръка като 7-7 или А-5s, Т-8s, ако вкарате all in до $500 почти сигурно ще Ви донесе печалба, докато про играчът не настрои играта си спрямо Вас. Най-често ще прибирате тези $162 без никаква съпротива. И дори тогава, когато ви платят ще имате 30-35% шанс да спечелите ръката. Парите, които ще спечелите веднага плюс eкуитито, което имате когато Ви платят със сигурност ще ви носят печалба.


За покера е вярно твърдението, че когато двама играчи блъфират, този който направи последен блъф хода – печели раздаването. Когато сте изправени срещу изолиращ противник, обикновено Вие ще сте този, който ще каже последната дума и ще направи този последен ход.


Като цяло, ако видите луд играч, който рейзва непрекъснато и друг такъв, който го ри-рейзва, недейте да мислите, че държат нътс. Играчът, който ри-рейзва, всъщност може би е професионален играч, който с добре премерени ходове се опитва да спечели възможно най-много от някой наистина слаб играч.

No Response to "Как да изолираме съперник в No Limit Holdem"

Leave A Reply