Pages

Покер стратегия - Игра от бутона и кoга да изолираме лимпърите

Posted on 2:09 AM by Holedm


Без никакво съмнение позицията има значение в покера. Дори и да не разбирате, защо и как, просто се доверете и го имайте предвид всеки път преди да участвате в раздаването. Един от професионалните играчи по тексас холдем, беше отговорил на въпрос в свое интервю, че не иска нищо друго, освен цяла вечер да седи на дилър позицията, за да бие, която и да е маса по света. В тази статия Ед показва някои много съществени и основни неща, за играта от бутона.



Дилър бутона в “no limit” холдем покера е невероятно печелившо място на масата. За мен позицията на бутона е много по-печеливша от всяка друга. Cut off позицията, която на пръв поглед е почти идентична от стратегическа гледна точка, дори не се и доближава до бутона по спечелени пари.


Извадка на резултатите в Poker Tracker, когато всички до мен са фолднали и аз съм рейзнал от бутона в онлайн 6 макс игра, показват, че печеля блайндовете около 50% от случаите. Например, ако рейзна с $6 на $1-$2 маса, половината пъти печеля $3. Това е много! Дори, ако губя пари, когато ми плащат, продължавам да бъда на печалба като цяло, заради тези три доларови потове, които събирам толкова често.


Отворих Poker Tracker и направих експеримент. Зададох филтър, който да ми покаже, само ръцете, с които рейзвам от бутона. След това премахнах всички добри стартови ръце, като покет чифтове, едноцветни аса, всички цветни или свързани карти, както и едноцветните конектори. Оставих единствено боклуците.


Бях шокиран от резултата. Не само, че всички тези ръце бяха печеливши, те бяха много печеливши. Да рейзнеш с боклук от бутона, се оказва златна мина. Или поне беше такава в моята извадка от 60 000 ръце.


Откакто стигнах до това прозрение, започнах да рейзвам почти всяка ръка от бутона. Когато блайндовете не се съпротивляват рейзвам 100% от ръцете. Когато пък блайндовте оказват съпротива с 3-бетове или плащат често, тогава спирам да играя абсолютните боклуци, но все още играя много широк обхват от ръце.


Заради това, колко печеливши са тези ръце от бутона, не мисля, че когато ме 3-бетнат, оказва кой знае какво влияние на моята стратегия. Дори и да откраднат няколко процента от ръцете с които рейзвам на дилъра, тази лууз стратегия работи страхотно. ( Когато използват 3-бетове срещу мен, настройвам играта си, като променям големината на рейза. Понякога ще бъде по-малък, тъй като тогава имам по-добри шансове да открадна и 3-бетовете са по-малки, затова мога да платя от позиция с доста повече стартови ръце. Друг път рейзвам повече, тъй някои играчи, не са достатъчно смели за да направят голям 3-бет.


Така, че наистина обръщайте внимание на играта на блайндовете преди да играете абсолютни боклуци от бутона. Когато те хвърлят половината или повече от ръцете си, тогава рейзвайте смело. Но ако са лууз играчи, ще трябва да настроите играта си към тяхната.


Ето и някои от правилата, които спазвам при играта ми от бутона, когато има лимп преди мен:


Когато някой е лимпнал, има по-голяма вероятност да видите флопа. По-голямата част от валюто, когато рейзвате от бутона е, когато крадете блайндовете. Дори факта, че пота е малко по-голям, когато има лимпър преди вас, ще ви го спечели твърде рядко, за да оправдае сумата, която е сложил лимпъра. Така че имате по-малко фолд екуити и затова е по-добре да направите своята игра по-тайт.

Срещу лимпър в пота обикновено хвърлям всички разноцветни боклуци. Например ръце като J6o и по-лоши. Някои от тези ръце може би са печеливши срещу лимпър, но в идеални условия, които нямам намерение да описвам в тази статия.

Обхвата от ръце, когато има лимпър зависи много повече от играча, който лимпва, отколкото от играта на блайндовете. Ако играта му е много лоша и блайндовете са тайт играчи, тогава изолирам лошия играч, рейзвайки с почти всички ръце, без изброените по-горе. Например мога да направя това с ръце като К4о или 75о или J2s.

Ако лимпъра е склонен към лимп-фолд, тогава може да добавя няколко чипа към рейза си и да разширя обхвата от ръце.


Ако пък лимпъра е тайт и играта му на флопа не е толкова лоша, тогава съм много по-селективен към ръцете, с които да го изолирам. Ще се огранича до около 30% от стартовите ръце – всеки чифт, всяко едноцветно асо, едноцветени конектори, високи карти и може би ръце като К8s I T9o.


Блайндовете също имат значение. Ако те са лууз играчи, тогава изолирането с боклуци не добра идея, тъй като тези ръце играят добре хедс ъп, но не и в потове с трима или четирима играчи. Това е вярно дори, за ръце от една боя, които условно имат “имплайд одс” като 74s.

Също така, ако блайндовете обичат да 3-бетват, тогава трябва да внимавате с честото изолиране на лимпъри. Ако мислещ играч от блайнда усети, че изолирате често лимпър от бутона, ще започне да ви 3-бетва по-често, което очевидно не е добре за вас. Нещо, което можете да направите, за да предодвратите тези 3-бетове от блайдовете, е да рейзвате малко по-голяма сума. Това е повече психологичен трик, но е истина, че доста играчи биха 3-бетнали 5х големия блинд, но не биха посмяли, когато рейза е от 7х – 8х големия блайнд. Така, че може да опитате да се настроите по този начин и да видите дали ще имате успех. Очевидно, ако това не преработи, обаче ще рискувате повече пари и ще сте в лоша ситуация.


Това, което искате са тайт играчи на блайндовете, които често ще фолдват. Това ще ви даде възможност да рейзвате по-често, за да изолирате лимпъра.


Когато има двама или повече лимпъра, тогава спирам да изолирам противниците си и започвам и аз да лимпвам след тях понякога. Има маси, на които трима човека ще лимпнат, Вие ще рейзнете 10х големи блайнда и тогава всички пет човека ще фолднат. Ако сте на такава маса ( такъв тип маси има много в играта на живо) може да изпробвата каква е правилната сума за “squeeze” ри-рейз с по-слабите си ръце. Разбира се, ако лимпърите имат склонност да плащат, тогава не е оправдано да го правите с боклуци. Все пак аз лично, често правя това с чифтове и едноцветни конектори.

И накрая, има значение големината на стака на лимпъра. Колкото по-малък стак има играча, който е лимпнал, толкова по-малка стойност има вашият изолиращ рейз, когато го правите със слаба ръка, тъй като по-голямата част от парите влизат в пота префол и вече позицията не играе толкова голямо значение. За да изолирате слабите си съперници, когато имате слаба ръка, трябва да можете да изгоните съперника от флопа, ако той покаже слабост. Има значение и дали можете да направите максимално много пари, когато уцелите флопа. Когато нямате дълбоки стакове ще е много трудно извлечете предимство от горните две ситуации. Поради това е по-добре да лимпнете след лимпнал играч с малък стак, вместо да го изолирате с рейз.

No Response to "Покер стратегия - Игра от бутона и кoга да изолираме лимпърите"

Leave A Reply