Pages

Покер стратегия - Как да играем топ чифт при опасен борд

Posted on 2:50 AM by Holedm


Много хора не обръщат внимание, когато се отвори борд с три поредни карти и възможност за стрейт (кента). Може би не осъзнават колко опасен е този борд в действителност. Ако в такава ситуация държите топ чифт и нямате шанс за подобрение на ръката до стрейт и не се притеснявате от този факт, то тогава по-добре прочетете нататък.

Първият основен проблем е, че флопнат стрейт е много трудно разпознаваем. Това е така, защото имаме 16 различни комбинации, при които ръка може да направи кента. Например ако на борда имаме 9-8-7 имате 16 комбинации за J-T, още 16 за Т-6 и още толкова за 6-5, което прави общо 48 ръце, които правят готов стрейт. (За сравнение комбинациите да имате например АА са само 6, а А9 – само 12). Да кажем, че ваш противник започне да залага на флопа и вие го сложите на два чифта, сет или готов стрейт и ако предположим, че Т-6 от различна боя не са в обхвата му от ръце за игра, но от една боя влизат. При така поставените условия, Вашият противник има шансове 50 на 50 да е направил стрейт или не. Има 9 възможности за два чифта на масата (общо 27 комбинации), 3 за сет (общо 9 комбинации), 19 възможности за високия или ниския стрейт ( 32 комбинации) и 4 комбинации за стрейт са Т-6s. Това прави 36 комбинации за стрейт и още толкова за останалите ръце.


Второто опасно нещо при такъв борд е, че когато имате предимство, то не е много голямо, но когато сте губещ, то повечето пъти сте много назад в ръката. Например имате АТ и флопа е Т-9-8. Ако опонента ви има ръка като J9 с бекдоор флъш дроу, то Вие сте приблизително малък фаворит с 50.5% - 49.5%. Но ако опонента Ви има 76, тогава процентите са 95.5% - 4.5% във Ваша вреда. И така, дори и да доминирате обхвата от ръце на противника, Вие пак ще сте губещ, заради ръцете в рейнджа му, когато самият Вие сте много доминиран.


Например, ако противника е много лууз и много агресивен, играе прекалено много ръце префлоп и е готов да влезе all in на флопа с дроуове или слаби чифтове и въобще с почти всичко. Дори тогава, Вие не сте фаворит в раздаването с топ чифт.


Ако държите КТ на борд Т-9-8 с две карти от една боя и противника Ви поиска всичките пари – луд играч, който би направил това с всякакви ръце като: стрейт, сет, два чифта, всяко вале или десетка, всички чифтове с кикер по-висок от дама, както и с всеки флъш дроу или чифт с кикер 7 – това са страшно много ръце, в някои от които Вие сте фаворит с вашият топ чифт. Но дори и срещу луд играч, с такъв огромен обхват от ръце може да се види, че сте едва 51% - 49% фаворит в раздаването. Ако противника Ви е дори малко по-тайт, то тогава Вие се намирате в много лошо положение с Вашият топ чифт.


Третия проблем тук, най-вече в играта no limit, са многото опасни карти, които може да излязат на търна и ривъра. Да се върнем на нашият ненормален противник с много широк обхват от ръце – ако вкарате всички пари в пота на флопа, това е добре, но ако не го направите и дойде някоя от опасните карти, тогава можете да имате наистина големи проблеми с вашият топ чифт ( а все пак повече от половината карти в тестето са опасни за Вас) . Ако сте в позиция е зле, а ако сте извън позиция тогава сте наистина в много много лоша ситуация.


Затова какви са изводите от всичко това? Ако държите ръка от рода на АТ или КТ на борд Т-8-9, помнете че Вие имате малка ръка. Ако опонентът Ви започне да залага, то тогава трябва да играете много внимателно подобни ръце. В no limit покера, в такава ситуация, ако заложите и видите рейз най-добре е да фолднете, тъй като Вашата ръка не играе добре срещу рейнджа от ръце на противника. Много често, въпреки възможността да дадете безплатна карта, с която противника ви да допълни дроуа си, ще е по – добре да чекнете флопа и да се надявате на сух търн. Ако той е такъв, тогава Вие сте в много по-добра ситуация, тъй като ръката Ви е много по-силна от обхвата от ръце на опонента и можете да заложите спокойно. В случай, че дойде опасна за Вас карта, нямате достатъчно силна ръка, за да продължите нататък!

1 comment: