Pages

Кога едноцветните конектори ни коставaт пари в NL Hold’em

Posted on 2:51 AM by Holedm

Играетe $1-$2 NL в местното казино. Всички до вас са фолд и Вие от средна позиция доплащате с 9-7 от една боя. Играчите след вас са фолд до един от тях, който има $150 и рейзва до $10. Всички останали са фолд. Вие плащате, за да видите какъв все пак ще бъде флопа.


Звучи ли ви позната тази история? Ако отговорът е да, тогава се опасявам, че имам лоши новини за вас. Играта на едноцветните конектори ви костват доста пари.


Повечето играчи (особено на живо) играят конекторите от една боя твърде често. Дори и когато не са от една боя или не са много конектори!


Понякога е добре да играем такива ръце. Но много често не е и ни струва скъпо да разберем защо. Добре е да играете такава ръка, само тогава, когато вашият първоначален план в ръката е да откраднете пота в някакъв момент от нея. Ако играейки я мислите „ Нека видим дали ще ме уцели флопа, за да взема стаковете на тези риби”, мисля че допускате поне две основни грешки. Първо, вие надценявате шанса да уцелите флопа. Шанса да уцелите два чифта или по-добра ръка е наистина много малък, така че „добър флоп” за вас повечето пъти ще бъде дроу. А дроуовете могат да са добри ръце, но истинската им стойност е, когато можете да откраднете хубав пот с тях поради склонността на останалите играчи да фолдват.


Второ, надценявате шанса, колко пъти средно ще спечелите, когато уцелите добре флопа. Да речем, че имате 6-5 купи в ръка и флопа е К-J-7 с две купи на борда. Това е добър флоп, но не страхотен. Защо? Защото абсолютно всички, дори и най-големите риби на масата, ще си дадат сметка, че трябва да внимават, ако третата купа излезе. Поради тази причина твърде рядко ще взимата стака на противниците си, когато ви излезе флъша. А твърде често, ако някой остане в пота с вас, ще се озовете срещу по-голям флъш.


Основното нещо, което трябва да разберете тук е, че ниските карти ( с изключение на ниските чифтове) не са карти, с които трябва да се намесвате в прекалено големи потове. Разбира се те ще печелят много понякога, но А-К също печели много понякога!


Често играя доста ръце от бутона. Избягвам такива като J-4 от различни бои, но играя ръце като Т-8 или 6-3 от една боя. С тези ръце бих рейзнал префлоп. Понякога дори бих платил, ако някой е рейзнал преди мен ( най-често, когато човекът, който е рейзнал е единствения човек срещу, който ще играя и добре познавам противника) Планът ми за подобна ръка е да намеря място по-нататък в ръката, където да открадна пота. Понякога е толкова лесно – рейз префлоп/ залог на флопа и печеля пота. Друг път ще е малко по-сложно и за да открадна ще ми се наложи да се осланям на наблюдения от предишни ходове на противника. Може на флопа да излезе дроу и да се опитам да открадна пота със семи-блъф. Когато съм на бутона имам повече възможности,за да построя план за играта си след това. Основното нещо, обаче е, че по-голямата част от спечелените потове, ще съм ги взел, защото съм ги откраднал, а не защото съм флопна чудовищна ръка.


Всъщност, когато флопна такава чудовищна ръка, най-често аз отново си открадвам пота. Колкото по-силна е ръката, която съм флопнал с тези карти, толкова по-малка е вероятността противника, да е уцелил също силна ръка. Просто няма как да спечелите голяма ръка, ако в ръката не е замесен още поне един човек.


Не играя тези ръце, когато нямам позиция. Въпреки, че 9-8 от една боя е по-силна ръка от Т-8 от различна боя или 6-3 от една боя, тя не е чак толкова по-силна. Почти никога не играя 9-8 от една боя извън позиция. Много по-трудно е да откраднете пот, когато нямате позиция. Много по-трудно е да играете дроуинг ръка, когато нямате позиция. Толкова е просто!


Нека се върнем към ръката, с която започнах тази статия. Доплатили сме с 9-7 от една боя, играч намиращ се след нас и стак от $150 рейзва на $10 и ние доплащаме. Това е лоша ситуация за 9-7 от една боя. Извън позиция сме, така че ще е трудно да откраднем пота. Ако уцелите някаква ръка, повечете случи няма да имате нищо повече от нисък или среден чифт. Ако флопнете флъш дроу той ще бъде нисък и има възможност, ако се замесите в голям пот, да бъдете победени от по-голям флъш. А дори и да уцелите наистина силна ръка ще спечелите максимум $150 с цената на вашите $10. Това е не лош резултат, но крайно недостатъчен, за да покрие загубите на всички подобни ръце, които бихте играли.


И така, какво правя аз с ръка като 9-7 от една боя в средна позиция. Бих я фолднал още в началото. Ако поради някаква причина платя $2, определено бих я хвърлил след като видя рейз след мен. Ще изчакам бутона да дойде при мен, за да си помисля да играя подобна ръка отново!

No Response to "Кога едноцветните конектори ни коставaт пари в NL Hold’em"

Leave A Reply